NOS Helen Kret
NOS NieuwsAangepast

Telecomprovider Delta investeert miljarden in glasvezelinternet kleinere gemeenten

Telecombedrijf Delta mengt zich in de strijd om de uitrol van glasvezel. KPN en Open Dutch Fiber (met T-Mobile als eerste huurder) kondigden al eerder aan hierop in te zetten. De van oorsprong Zeeuwse telecomprovider is hier een lening voor aangegaan van twee miljard euro. Het wil over vier jaar twee miljoen aansluitingen hebben (dat zijn er nu 900.000).

Voor zowel Delta als T-Mobile is het een poging om het duopolie van KPN en VodafoneZiggo op de Nederlandse internetmarkt te doorbreken. Ook VodafoneZiggo werkt aan een upgrade van het netwerk, maar doet dit onder de slogan 'gigabit zonder graven'. Het bedrijf maakt voor de aansluiting van de huizen gebruik van de coaxkabel en niet van glasvezel.

Kleinere dorpen en steden

Delta heeft als doel om een kwart van de aansluitingen in handen te krijgen. Daarmee wordt het een serieuze uitdager van KPN en Ziggo. Ziggo heeft zo'n 3,5 miljoen internetaansluitingen, KPN ongeveer drie miljoen.

Delta wil zich voornamelijk richten op glasvezelaansluitingen in de kleinere dorpen en steden in het hele land, zegt topman Marco Visser tegen het Financieele Dagblad. "We maken gigabit-plus snelheden de nieuwe standaard en dat willen we voor zo veel mogelijk mensen toegankelijk maken."

Overnamepoging KPN

Delta kan het bedrag investeren omdat het een lening heeft gekregen van een aantal banken die daarvoor samenwerken. Onder meer ABN Amro, ING en een aantal internationale banken gingen een consortium met elkaar aan om 1,45 miljard euro te verstrekken. Dat kan nog worden uitgebreid met 600 miljoen euro.

De eigenaar van Delta, de Zweedse investeerder EQT, probeerde afgelopen voorjaar nog KPN over te nemen. Het plan was om de netwerken van Delta en KPN samen te voegen. KPN sloeg dat aanbod af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl