Wielrenster Annemiek van Vleuten met haar gouden medaille ANP

Na negen dagen ligt Nederland op koers om het recordaantal medailles van de Olympische Spelen in Sydney te overtreffen. Tot nu toe behaalde de equipe van chef de mission Pieter van den Hoogenband in Tokio 17 medailles: 4 gouden, 7 zilveren en 6 bronzen.

In Australië in 2000 was er in totaal, na zestien dagen, 25 keer eremetaal.

De zekere medaille voor Nouchka Fontijn is bij het huidige aantal van 17 nog niet meegeteld. Zij bokst vrijdag in de halve finales en is al zeker van brons. Nederland staat momenteel tiende in het medailleklassement, net achter Zuid-Korea, Frankrijk en Italië, maar voor grote landen als Duitsland en Spanje.

Medailles Nederland NOS

Mocht de huidige equipe die van Sydney willen overtreffen, moeten er nog minimaal 8 gouden en 3 zilveren medailles behaald worden (niet het totale aantal, maar het aantal gouden medailles is volgens het IOC leidend bij het opmaken van het klassement). Een lastige opgave, maar geen onmogelijke.

Het is aan de baanrenners, de atletes, de zeilsters in de 49er-klasse én de hockeysters om hun favorietenstatus in de slotweek waar te maken.

Geen 48

Uit een berekening van databedrijf Gracenote bleek voor de Spelen dat Nederland in staat moet zijn om 48 medailles te halen. Dat aantal lijkt, na onder meer enkele tegenvallende resultaten in de wielersport, het zeilen, het judo en het zwemmen, niet meer haalbaar.

Tot en met dag 8 eindigde Nederland ook zes keer net buiten de medailles

STER reclame