Nadine Visser heeft met een voortreffelijke race de olympische finale van de 100 meter horden bereikt. De 26-jarige Nederlandse liep in haar halve finale naar de derde plaats. Op basis van haar tijd (12,63) gaat ze door naar de eindstrijd, die maandag in Japan wordt gelopen.

De nummers een en twee van de drie halve finales plaatsten zich rechtstreeks voor de eindstrijd. Visser was de snelste verliezer. Ze bleef met 12,63 seconden slechts eenhonderdste boven haar Nederlands record.

Net boven wereldrecord

Jasmine Camacho-Quinn uit Puerto Rico was de snelste in de halve finale met 12,26, net boven het wereldrecord van 12,20. Dat record is van de Amerikaanse Kendra Harrison, die in Tokio ook de eindstrijd bereikte in een tijd van 12,51. De Jamaicaanse Britany Anderson was ook razendsnel in de halve finale. Ze versloeg Harrison met een tijd van 12,40 seconden.

Visser superblij met olympische finaleplaats: 'Ik moest op mijn best zijn'

Visser was superblij met haar race, waar zeker nog verbetering in zat. Dat besefte ze zelf ook. "Ik dacht even dat ik het na de laatste horde verpestte. Ik verloor van horde negen naar tien veel snelheid. Dat kan dus wel een stuk beter", analyseerde ze snel na haar race.

Indeling

Visser, zesde in de laatste WK-finale in 2019, had een uitstekende start. Het was aan de finish even wachten of ze tweede (directe plaatsing voor finale) of derde in de race geworden was. Het bleek de derde plaats, maar ze was snel genoeg om als snelste verliezer naar naar de eindstrijd door te stromen. "Normaal kijk ik nooit naar de indeling, maar nu wel. Daar stonden veel meiden die sneller zijn dan ik. Ik wist dat ik een hele goede race moest lopen om door te gaan. Op de streep wist ik dat het voldoende was."

Met 12,63 bleef de voormalige meerkampster maar net boven haar Nederlands record, dat ze liep bij de WK in Doha. Het is haar beste seizoentijd. In Tokio was dus niets meer te merken van haar hamstringblessure, die haar in de aanloop naar de Spelen hinderde. "Ik ben helemaal fit", zei ze al na de series, waarin ze met 12,72 ook een sterke indruk maakte. In nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) strijdt ze om 04.50 uur om een medaille.

Smidt sneuvelt in halve finale 400 m horden

Nick Smidt liep een meer dan behoorlijke halve finale bij de 400 meter horden. De 24-jarige Assenaar piekte in Tokio. Met 49,35 seconden (zevende in zijn race) zette hij zijn beste seizoentijd.

Smidt baalt van missen olympische finale: 'Het was niet scherp genoeg'

Twee jaar geleden waren de series bij de WK in Doha nog zijn eindpunt. Hij bleef onder lastige omstandigheden maar net boven zijn persoonlijk record van 49,28.

"Het is mijn beste tijd van het seizoen, maar het voelt als mijn slechtste race van het seizoen", vertelde Smidt na afloop. "Ik weet gewoon dat er zoveel meer inzit."

STER reclame