Derde overwinning op rij voor Nederlandse waterpolosters, ook Canada verslagen

Waterpolosters verslaan Canada in laatste groepswedstrijd

De Nederlandse waterpolosters hebben hun laatste groepswedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. In Tokio werd Canada met 16-12 verslagen. Ervan uitgaande dat Australië van Zuid-Afrika wint, eindigt Oranje als derde in de poulefase.

Het Nederlandse team was al zeker van die kwartfinales na twee zeges (op Spanje en Zuid-Afrika) en een nederlaag tegen Australië. In die kwartfinales is Hongarije of Rusland dinsdag de volgende tegenstander van Oranje.

Van de Kraats blinkt uit

Tegen Canada ging het de eerste twee kwarten gelijk op, maar in de tweede helft bouwde de ploeg van bondscoach Arno Havenga de score langzaam uit. Nederland, dat in 2008 voor het laatst meedeed aan de Olympische Spelen, liep kort na rust uit naar 10-7.

In het vervolg schoot Canada slordig, maar in het slotkwart was het eerste schot raak (11-10) en werd het weer spannend. Sabrina van der Sloot, uitblinkster Simone van de Kraats (zes doelpunten) en Nomi Stomphorst leidden Nederland naar 14-10 en daarmee was de wedstrijd wel beslist.

Verdediging baart Havenga zorgen

Aanvallend loopt het dus prima bij Oranje, maar de twaalf tegendoelpunten zitten Havenga niet lekker. "Dat is te veel en moet echt naar beneden. Daar gaan we de komende twee dagen weer aan werken."

Bondscoach Havenga nog niet blij met verdediging: 'Daar gaan we weer aan werken'

Tijdens de wedstrijd wisselde hij keepster Debby Willemsz. "Er vliegen wat ballen te makkelijk binnen. Dat is niet alleen de schuld van Debby, maar ook van de verdediging. Je probeert wat te doorbreken door zo'n wissel."

Hongarije is waarschijnlijk de opponent in de kwartfinales. "Dat wordt een heel pittige en zware wedstrijd", voorspelt Havenga.

Bekijk hieronder de reacties van Simone van der Kraats en Sabrina van der Sloot: