De Nederlandse waterpolosters hebben tijdens het olympische toernooi hun tweede groepswedstrijd in winst weten om te zetten. Spanje werd nipt met 14-13 verslagen. Simone van de Kraats tekende voor zes treffers.

Na de 15-12 nederlaag tegen Australië in het eerste pouleduel kon de formatie van bondscoach Arno Havenga wel een opsteker gebruiken.

Dat Spanje een torenhoog obstakel zou zijn, wist de ploeg van Havenga op voorhand. De Spaanse vrouwen, die hun voorgaande twee duels simpel hadden gewonnen, zijn regerend Europees kampioen.

Aan elkaar gewaagd

Halverwege hielden beide landen elkaar in evenwicht (5-5). Na het derde kwart leidde Nederland met 8-7.

De Spaanse vrouwen namen in het laatste kwart even de leiding (8-9). Nederland herpakte zich en nam een voorsprong van 12-10.

In de slotfase toonde Spanje veerkracht. Met nog een minuut op de klok werd de stand gelijkgetrokken: 13-13. In overtal, na een straf voor een Spaanse, maakte Sabrina van der Sloot de winnende goal.

"We hebben heel gedisciplineerd gespeeld", aldus Havenga. "We kregen nog wel onnodig goals tegen en we moeten even goed kijken waaruit die zijn ontstaan. Maar we hebben ten opzichte van de eerste wedstrijd een stap gezet."

Topschutter Van de Kraats deelde de mening van de bondscoach wat betreft het verdedigen. "Je ziet dat we nog niet goed genoeg schakelen. De communicatie moet beter."

Vrijdag spelen de waterpolosters tegen zwakke broeder Zuid-Afrika. Van de vijf landen in groep A kwalificeren de eerste vier zich voor de kwartfinales.

STER reclame