Een Afghaanse militair bewaakt een checkpoint in Herat. EPA

De luchthaven van de stad Kandahar, in het zuiden van Afghanistan, is getroffen door een raketaanval. De Taliban zouden de aanval hebben uitgevoerd om vijandelijke luchtaanvallen te stoppen, meldt persbureau Reuters. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

Volgens persbureau AFP zijn er minstens drie raketten afgevuurd. Alle vluchten van en naar de luchthaven zijn geannuleerd. Verwacht wordt dat de vluchten later vandaag na herstelwerkzaamheden weer hervat kunnen worden. De landingsbaan zou flinke schade hebben.

De Taliban winnen steeds meer terrein rond cruciale Afghaanse steden. Vandaag zijn er opnieuw hevige gevechten gemeld in Herat, de derde stad van het land, en het strategisch gelegen Lashkar Gah, hoofdstad van de zuidelijke provincie Helmand.

De Verenigde Staten hebben hun bezorgdheid geuit over het toenemende geweld in het land, maar zijn terughoudend in de steun aan de Afghaanse regering. De Amerikaanse regering overlegt regelmatig met Centraal-Aziatische landen als Kazachstan en Oezbekistan over het escalerende geweld; mogelijk worden die landen gebruikt als uitvalsbasis voor toekomstige Amerikaanse operaties in Afghanistan.

Correspondent Saskia Konniger vanuit New Delhi:

"De Taliban hebben al grote delen van rurale gebieden in handen, en ook controle over grensgebieden zoals bij Iran en Turkmenistan. Nu zijn ze bezig steden te heroveren en het lijkt erop dat ze op weg zijn om een islamitische staat te stichten, wat hun streven is. Alles wijst daarop: er zijn meldingen dat er een terreurbewind wordt gevoerd, scholen en ziekenhuizen worden vernietigd, burgers gemarteld en gedood, zeker als ze sympathie tonen voor het Afghaanse leger.

De Taliban hebben in de vredesbesprekingen beloofd vrouwenrechten te respecteren, maar in het land is daar weinig van te merken. Zonen worden gedwongen om te vechten, mensen zitten volledig in de knel. Het Afghaanse leger doet zijn best, maar het ziet er niet goed uit."

STER reclame