Reuters

Afrodite Zegers en Lobke Berkhout staan voor het eerst dit olympisch toernooi in de toptien van de 470-klasse. De zeilsters hadden met een zeventiende en een vijfde plaats een wisselvallige dag, wat de tiende plek in het klassement opleverde.

Het toernooi van Zegers en Berkhout verloopt tot nu toe teleurstellend. Na vier slechte races (het duo eindigde niet een keer binnen de toptien) hadden ze vrijdag hun beste dag tot nu toe, met een negende en zesde plaats.

In de 470-klasse worden nog twee reguliere races en een medalrace gevaren. Het klassement wordt aangevoerd door Hannah Mills en Eilidh McIntyre uit Groot-Brittannië.

Na vier races wisten Berkhout en Zegers al dat het hun achterstand op de top te groot was:

Vooraf werd er meer verwacht van het Nederlandse duo. Afgelopen maart grepen ze nog net naast de wereldtitel. Berkhout (goed voor vijf wereldtitels) en Zegers zeilen sinds 2018 samen. Berkhout maakte toen haar comeback in de zeilsport. De 40-jarige zeilster veroverde al olympisch brons (2012 met Lisa Westerhof) en zilver (2008 met Marcelien de Koning).

Heiner zakt een plaats

In de Finn-klasse is Nicholas Heiner naar de vijfde plaats gezakt. De 32-jarige Enkhuizenaar, die in 2016 in de Laser-klasse een olympisch ticket miste en daarna een overstap maakte, werd zevende in de negende race en negende in de tiende race.

Nicholas Heiner in actie in Tokio Reuters

De Brit Giles Scott leidt het klassement met 28 punten. Achter hem staan Hongaar Zsombor Berecz (37 punten) en de Spanjaard Joan Cardona Mendez (39 punten). Heiner heeft 52 punten.

De medalrace in de Finn-klasse staat gepland op dinsdag.

STER reclame