Max Verstappen geeft Lewis Hamilton een boks na de kwalificatie Reuters Connect

Lewis Hamilton heeft voor de achtste keer in zijn loopbaan poleposition gegrepen bij de Grand Prix van Hongarije. De Brit, die zeven grand prixs geleden (Spanje) voor het laatst van de eerste plaats vertrok, klopte in de kwalificaties Valtteri Bottas (+0,315) en Max Verstappen (+0,421).

Verstappen klokte in de eerste twee kwalificatiesessies nog de beste tijd, maar kwam in de derde en belangrijkste sessie niet aan de tijd van Hamilton.

Het is voor Hamilton de 101ste poleposition uit zijn loopbaan. Hij won de Grand Prix van Hongarije al acht keer.

Verstappen: 'Lopen achter de feiten aan'

"Het hele weekend lopen we een beetje achter de feiten aan en dat zien we nu in de kwalificatie", mopperde Verstappen na afloop. Hij startte de voorbije vier races van poleposition.

Hamilton werd tijdens zijn interview op het circuit door een deel van het publiek uitgejoeld, vermoedelijk vanwege alle gebeurtennissen rond de GP van Groot-Brittannië.

'Sir cheat'

Er hing op de tribune van de Hungaroring zelfs een anti-Hamilton-spandoek met de tekst 'Sir cheat: Karma is on its way'.

"Het boegeroep geeft mij energie, ik vind het niet erg", reageerde Hamilton koeltjes. "Ik heb er verder weinig over te zeggen. Het is sport en mensen mogen hun emoties en voorkeuren uiten. Ik trek het me niet aan. Ik sta vooraan, dus er zal toch iets zijn wat ik goed doe."

Op vrijdag was Verstappen in de eerste vrije training de snelste geweest. In de tweede sessie worstelde hij met de balans van zijn auto. Bottas zette toen de snelste tijd neer, voor Hamilton en Verstappen.

Zaterdagochtend was Hamilton het snelst in de derde vrije training, waarin Verstappen de tweede tijd noteerde. Bottas werd derde.

WK-strijd weer helemaal open

Verstappen is na tien races de leider in het WK-klassement met 185 punten, acht meer dan Hamilton.

NOS

Verstappen zag twee weken geleden zijn voorsprong slinken nadat hij in de GP van Groot-Brittannië door Hamilton van de baan was gereden. Verstappen moest de strijd staken en toekijken hoe Hamilton de race won.

Door die crash was het ook de vraag of de motor mogelijk vervangen moest worden in de bolide van Verstappen. Leverancier Honda heeft echter grondige checks gedaan en durft het risico te nemen om met dezelfde motor de race te rijden.

Zondag, 15.00 uur

De race van de 36ste Grand Prix van Hongarije start zondag om 15.00 uur en is op NOS.nl en via de NOS-app te volgen in een liveblog.

Statistieken kwalificatie GP van Hongarije

STER reclame