Guus Til hielp Feyenoord met een hattrick langs het Kosovaarse FC Drita.

Drie goals Til voorkomen Europese blamage voor blunderend Feyenoord

Feyenoord heeft met horten en stoten de derde voorronde van de Conference League bereikt. Na de zielloze 0-0 in Pristina vorige week worstelden de Rotterdammers zich in De Kuip in een spectaculaire wedstrijd langs het Kosovaarse FC Drita: 3-2.

Guus Til maakte in de 90ste minuut zijn derde treffer van de avond en voorkwam daarmee een blamage.

In de derde voorronde stuiten de Rotterdammers op de Zwitserse bekerwinnaar FC Luzern. Op 5 augustus is de heenwedstrijd in Luzern, op 12 augustus is de return in De Kuip.

Een week geleden gaf Feyenoord geen enkele kans weg, maar speelde het zelf veel te zwak om de nummer twee van de Kosovaarse competitie te verontrusten. Vanavond was alles anders: de Rotterdammers zochten hartstochtelijk de aanval, maar defensief klopte er niet veel van.

Spektakel

Zo zagen de 25.000 toeschouwers in De Kuip binnen drie minuten al spektakel voor beide doelen. Orkun Kökçu schoot na anderhalve minuut hard tegen de lat, na een combinatie tussen nieuwkomers Marcus Pedersen, Alireza Jahanbakhsh en Guus Til.

Direct na die kans stond de tegenstander uit Kosovo opeens vrij voor doelman Bijlow, nadat Leroy Fer - door coach Arne Slot omgevormd tot centrale verdediger - faliekant in de fout ging bij een lange uittrap van doelman Faton Maloku. Aanvaller Astrit Fazliu schoof de bal echter voorlangs.

.

In die stormachtige opening kwam Feyenoord op voorsprong uit een prima ingestudeerde hoekschopvariant. Jahanbakhsh legde een corner terug op Jens Toornstra, wiens voorzet door Bryan Linssen voor het doel gekopt werd. En daar stond Til om de bal in te koppen: 1-0.

Blunderende Fer helpt Drita in het zadel

De Rotterdamse fans verheugden zich al op een heerlijk avondje, maar tien minuten later stond het opeens 2-1 voor de bezoekers.

De 1-1 viel na een aardige aanval van de Kosovaren, van dichtbij afgerond door Marko Simonovski. De Macedonische aanvaller kwam handig voor Leroy Fer, die als excuus mocht opvoeren dat de voorzet nog werd aangeraakt door Tyrell Malacia.

De 1-2 vier minuten later kwam volledig op het conto van Fer. Opnieuw ging de aanvoerder in de fout bij een lange bal, waardoor Fazliu vrij baan kreeg en eenvoudig Justin Bijlow verschalkte.

Drita-aanvaller Astrit Fazliu viert zijn 2-1 tegen Feyenoord.

Feyenoord ging wel op zoek naar de gelijkmaker, maar creëerde weinig en bleef defensief aanrommelen. Vlak voor rust kreeg Til nog een goede kans om zijn tweede te maken na een snelle uitbraak, maar hij mikte net te hoog.

Na rust zocht Feyenoord weer hartstochtelijk de aanval en dat resulteerde in een goede kopkans voor Fer en een mogelijkheid voor Luis Sinisterra. De Kosovaren groeven zich in en probeerden waar mogelijk tijd te rekken om zo onder de aanhoudende druk uit te komen.

Uiteindelijk was het toch Til, die een voorzet van Marcos Senesi knap in het doel kopte en zo voor de 2-2 zorgde.

Guus Til viert zijn tweede treffer tegen FC Drita.

Erop en erover, zullen de meesten gedacht hebben, maar weer schoot Feyenoord zichzelf in de voet. Na een dramatische pass van Pedersen kon Arbnor Muja alleen op doelman Bijlow af, maar de middenvelder hield het hoofd niet koel en schoot ruim naast.

Daar bleef het niet bij, want even later werd een prima voorzet van diezelfde Muja op Simonovski ternauwernood weggeschoten door Fer. En terwijl Feyenoord vergeefs zocht naar een gaatje in de Kosovaarse defensie kreeg ook invaller Drilon Islami een vrije doortocht, maar nu stond Bijlow pal.

In voetsporen van Obiku

In de negentigste minuut maakte Til uit de rebound toch nog de bevrijdende 3-2 en voorkwam daarmee een blamage voor de Rotterdammers. Til werd zo de eerste Feyenoorder in 25 jaar die in Europees verband een hattrick maakte.

Op 28 september 1995 maakte Mike Obiku er drie in de 6-0 thuiszege op het Letse DAG Liepaja.

Bekijk hier de reacties van Arne Slot en Guus Til na de wedstrijd.