NOS Nieuws

Verdeeld Amerika bezig met race tegen de vaccinatieklok

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

  • Marieke de Vries

    correspondent Verenigde Staten

De Amerikaanse president Biden kondigt later vandaag aan dat personeel van de federale overheid zich verplicht moet laten vaccineren of zich anders verplicht regelmatig moet laten testen. Een verregaand en in de VS omstreden voornemen in de strijd tegen de deltavariant.

Amerika is bezig met een race tegen de klok om deze zomer zo veel mogelijk mensen te vaccineren.

Volgens de laatste voorspellingen van de zogeheten 'Covid-19 Scenario Modeling Hub', een groep wetenschappers die het verloop van de pandemie probeert in te schatten, zal in de herfst het aantal nieuwe coronadoden verdrievoudigen. Daarom probeert de overheid er nu alles aan te doen mensen een prik te laten nemen.

Meest pessimistische scenario

"Wat we nu in het hele land zien gebeuren komt overeen met onze meest pessimistische scenario's", zei epidemioloog Justin Lester eerder deze week tegen de publieke radiozender NPR.

De afgelopen weken is het aantal besmettingen in de hele VS met 70 procent gestegen. Vooral de zuidelijke staten zijn kwetsbaar, omdat daar de vaccinatiebereidheid lager ligt.

In Florida is dat bijvoorbeeld het geval. Daar stromen de ziekenhuizen weer vol en vindt een op de vijf nieuwe besmettingen in de VS plaats. Afgelopen week alleen al waren er 73.000 nieuwe besmettingen en stierven er 300 mensen.

De deelgemeente Miami Dade heeft daarom met spoed nood-vaccinatielocaties opgezet. Er staan mobiele klinieken bij scholen om hele families met kinderen vanaf 12 jaar te vaccineren.

"We hebben gewacht tot onze zoon 12 was om het met zijn allen tegelijk te doen," zegt Ramirez bij een van de vele drive-through-locaties in Miami. "Vorige week was hij jarig. We noemen het een vaccination-celebration.

Anderen hebben nog steeds twijfels. "Ik heb het gevoel dat het me opgedrongen wordt', zegt een vrouw in een camouflage-shirt door het raampje van haar pick-up. Ze moet haar 15 minuten wachttijd in de auto op de parkeerplaats blijven zitten. "De druk neemt toe. Ook op mijn dochter voor ze weer naar school gaat. Het is nog net niet verplicht, maar ze mag anders aan veel activiteiten niet meedoen zonder mondkapje en dat is vervelend."

De voorzitter van de deelgemeente Miami Dade hoort die kritische geluiden ook: "Sommige mensen denken dat de vaccins ze zieker maakt dan covid-19, vrouwen denken dat ze er onvruchtbaar van kunnen worden. Ik probeer ze ervan te overtuigen dat het vaccin meer goed doet dan kwaad en ik spreek uit eigen ervaring."

Correspondent Marieke de Vries sprak met deze Jose Diaz, en luisterde naar wat andere vaccintwijfelaars te zeggen hadden:

Amerikaanse vaccintwijfelaars laten zich toch vaccineren: 'Alles voor mijn kleinkinderen'

Het Amerikaanse RIVM, het CDC, scherpte deze week de voorschriften voor het dragen van mondkapjes weer aan. Iedereen, dus ook mensen die volledig gevaccineerd zijn, wordt geadviseerd binnen weer een mondkapje in gebieden met veel besmettingen. Overheidspersoneel en scholen wordt ook geadviseerd binnen de mondkapjes te dragen.

Bidens aankondiging later vandaag om landelijk overheidspersoneel verplicht te laten vaccineren of regelmatig te laten testen volgt op het besluit van het ministerie van Veteranenzaken eerder deze week om al hun medisch personeel te verplichten zich te laten vaccineren of anders wekelijks te laten testen.

Maatregel

De gouverneur van de staat Californië kondigde eenzelfde maatregel aan voor al het personeel in de gezondheidszorg in deze dichtstbevolkte staat van de VS. Inmiddels nemen ook private bedrijven maatregelen en verplichten ze personeel en soms ook klanten zich te laten vaccineren. Voorlopers zijn de tech-bedrijven Facebook en Google, die bepaalden dat personeel dat terug naar het werk wil komen gevaccineerd moet zijn.

De weerstand tegen deze maatregelen neemt toe. Die varieert van angst voor de vaccins, omdat mensen bang zijn dat ze niet volledig getest zijn en omdat voedsel- en medicijnautoriteit FDA ze nog niet volledig heeft goedgekeurd, tot aan complottheorieën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl