De Amerikaanse vrouwen vieren de wereldtitel na winst op Oranje AFP

Nu de groepsfase voorbij is, is het erop of eronder. De Nederlandse voetbalvrouwen staan vrijdag in de kwartfinales van het olympisch voetbaltoernooi tegenover de regerend wereldkampioen en viervoudig olympisch kampioen: de Verenigde Staten.

"Er is altijd veel ontzag geweest voor Amerika", zegt Lieke Martens over de aankomende opponent, die in 2019 duidelijk een maatje te groot was voor Nederland in de WK-finale in Lyon (2-0). "Maar hopelijk is er een keer een ommekeer."

Er gloort inderdaad een kentering. Hoewel de cijfers in de onderlinge duels niet in het voordeel van de Oranjevrouwen spreken (twee zeges in tien duels), is het al te voorbarig om de voetbalsters op voorhand af te schrijven.

WK 2019: Oranje-vrouwen verliezen finale van Amerika Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Terwijl Oranje klinkende zeges boekt, heeft Team USA (met sterren als Alex Morgan en Megan Rapinoe) het lastig deze Spelen. "Ze hebben de laatste groepswedstrijd zelfs op een gelijkspel gespeeld", verbaast Oranje-bondscoach Sarina Wiegman zich. "Zo ken ik Amerika niet."

Het team opende met een verrassende 3-0 nederlaag tegen Zweden en sloot de groepsfase af met 0-0 tegen Australië. Tussendoor haalde het nog wel even uit tegen Nieuw-Zeeland: 6-1.

Miedema is fit en gaat zeker spelen

Miedema weet bij haar eerste Olympische Spelen inmiddels alle ogen op zich gericht. Ze scoorde in de groepsfase liefst acht keer en vestigde daarmee een record. Nog nooit maakte een voetbalster meer dan zes doelpunten tijdens een editie van de Spelen.

En het toernooi van Miedema zit er dus nog niet op. Maar is de 25-jarige Hoogeveense ook fit? De aanvalsleidster nam tegen Zambia na een uur (en vier doelpunten) plaats in de dug-out met een zak ijs op de rechterknie. En tegen China begon ze op de bank.

"Vivianne kan gewoon spelen", aldus Wiegman, die laat weten geen blessurezorgen te hebben in aanloop naar het duel van vrijdag. En één naam uit de startopstelling wil ze ook best wel prijsgeven. "Vivianne is fit en is onze spits."

Vivianne Miedema viert een van haar doelpunten tegen China AFP

Ook Martens is op schot dit toernooi. Ze vond vier keer het net en staat daarmee op de derde plaats van de topscorerslijst van deze Spelen. De nummer twee, de Zambiaanse Babra Banda, ligt al uit het toernooi, maar maakte tegen zowel Nederland als China drie doelpunten.

Afscheid Wiegman?

Uitschakeling door de VS zou voor Wiegman betekenen dat de olympische kwartfinale haar laatste interland als bondscoach van Oranje is, want ze gaat na de Spelen bij Engeland aan de slag.

"Dat willen we natuurlijk niet", is Martens stellig, ervan overtuigd dat haar ploeg goede kansen heeft. "We moeten met heel veel lef spelen, geen ontzag hebben voor de tegenstander. Het is een mooie tijd die we samen hebben meegemaakt met Sarina en die willen we mooi afsluiten."

Lieke Martens en bondscoach Sarina Wiegman na het olympische duel met China Pro Shots

Minpuntje in het spel van Oranje zijn de slordigheden achterin. Maar liefst acht tegengoals kreeg de ploeg te slikken in de drie groepsduels. Daar voelt Martens zich deels medeschuldig aan. "Ook verdedigen doe je met z'n allen."

Amerikaanse doelpuntenmakers

Opvallend bij de Amerikaanse vrouwen is dat geen enkele speelster meer dan één keer wist te scoren in de drie groepswedstrijden. Tegen Nieuw-Zeeland kreeg de VS twee eigen doelpunten in de schoot geworpen. De overige vier goals werden gemaakt door vier verschillende speelsters: Alex Morgan, Christen Press, Lindsey Horan en Rose Lavelle.

"Het zal wel een clash worden, dat lijkt me duidelijk", zegt Wiegman. "We zijn sinds die verloren finale weer twee jaar verder en Amerika natuurlijk ook. Maar wij zijn in twee jaar wel verder gegroeid."

Zo ziet een wedstrijddag van de Oranjevrouwen eruit

STER reclame