Mishandelde Frédérique (14) reageert: 'Ik vind woede overbodig'
Het gaat naar omstandigheden goed met de 14-jarige Frédérique uit Amstelveen, die maandag door een 14-jarige jongen werd mishandeld. "Een aantal tanden is kapot, maar voor de rest heb ik geen pijn. Ook helemaal niet aan mijn neus", zegt Frédérique in een telefonisch gesprek met het NOS Jeugdjournaal.
Ze reageert voor het eerst zelf op de mishandeling, die plaatsvond nadat ze een jongen op straat had geweigerd te antwoorden op de vraag of ze een jongen of een meisje was. Haar vader vertelde in de media over wat haar was overkomen en hoe ze op de jongen had gereageerd.
Veel Nederlanders leven mee met Frédérique. Ze stuurden brieven en pakketjes om haar een hart onder de riem te steken. Dat doet haar goed, vertelt ze. "Ik weet niet hoe ik hier ooit bedankt voor kan zeggen." Een hoop pakketjes liggen al bij Frédérique thuis, veel liggen ook nog bij de zonnestudio in de buurt, waar mensen hun post aan konden adresseren.
Ook vandaag kwamen er weer veel pakketjes binnen:
Frédérique: "Ik word er echt emotioneel van. Je ziet hoe ontzettend mensen meeleven. Veel ouders schrijven hoe boos ze zouden zijn als dit hun kind zou overkomen en hoe trots ze op me zijn. Dat ze voor me klaar staan. Het overdondert me."
Het aantal pakketjes en geschenken is zo groot dat Frédérique ze niet allemaal wil houden. "Ik vind het heel jammer als ik het in mijn kamer zet, terwijl ik weet dat ik heel veel anderen er ook blij mee kan maken." Bloemen wil ze bijvoorbeeld geven aan bejaardenhuizen en ballonnen aan kinderziekenhuizen.
Veel geschokte reacties kwamen door de aanleiding van de mishandeling. Frédérique denkt dat je inderdaad kunt spreken van lhbti-gerelateerd geweld, zoals ook de politie vermoedt. "Gender is een beetje ingewikkeld voor sommige mensen om mee om te gaan, aangezien sommige mensen niet weten wat ze zijn of willen zijn."
Zelf worstelt Frédérique daar niet echt mee, vertelt ze. "Ik zie mezelf als een persoon, het maakt mij niet uit of mensen mij een jongen of een meisje noemen. Je kunt het genderfluïde noemen. Ik ben natuurlijk geboren als meisje en ik ben gewend dat mensen mij een meisje of zij noemen, of haar. Maar als mensen mij een hij noemen voel ik me niet beledigd. Ik denk dat het me niet heel veel uitmaakt."
Frédérique is opgelucht dat er een verdachte is opgepakt. Maar straf hoeft hij niet te krijgen, vindt ze. "Ik snap de woede wel van andere mensen, want dit hoort niet te gebeuren. Maar ik vind woede overbodig." Ze voelt ook mee met de ouders van de verdachte. "Die zitten nu ook thuis en weten dat hun kind in de cel zit. Dat lijkt me ook een heel naar gevoel om te hebben."