Nyls Korstanje AFP

Nyls Korstanje heeft zich met een nieuw nationaal record geplaatst voor de halve finales op de 100 meter vlinderslag. De 22-jarige geboren Nijmegenaar tikte in zijn series als eerste aan in 51,54. Hij was daarmee 0,11 sneller dan het oude record dat hij drie maanden geleden in Eindhoven neerzette.

Na hem kwamen de wereldtoppers in actie. De Amerikaan Caeleb Dressel was in de laatste serie de snelste van het veld met 50,39, een nieuw olympisch record. Alleen de Hongaar Kristof Milak (50,62) en de Pool Jakub Majerski (50,97) doken net als Dressel ook onder de 51 seconden. Korstanje ging als elfde door.

Vrijdagochtend om 3.30 uur Nederlandse tijd zijn de halve finales met Korstanje.

Primeur

De gemengde estafette 4x100 meter wisselslag maakt voor het eerst onderdeel uit van het olympische programma. Voor Nederland kwamen achtereenvolgens Kyra Toussaint (rugslag), Arno Kamminga (schoolslag), Korstanje (vlinderslag) en Ranomi Kromowidjojo (vrije slag) in actie. Het viertal klokte 3.43,25. Het was de derde tijd in de serie en de zesde tijd overall. Groot-Brittannië zette de snelste tijd neer met 3.38,75.

De finale, waarin Kromowidjojo vervangen wordt door Femke Heemskerk, is zaterdagochtend om 4.43 uur Nederlandse tijd.

Van Rouwendaal

In de series op de 200 meter rugslag plaatste Sharon van Rouwendaal zich ternauwernood voor de halve finales. Met 2.11,24, de vijfde tijd in haar heat, zwom ze bijna acht seconden boven het wereldrecord en ging ze als zestiende van de zestien door.

Van Rouwendaal, die er geen geheim van maakt dit onderdeel te gebruiken om eerder in Japan te zijn ter voorbereiding op de tien kilometer open water, het nummer waarop ze goud pakte bij de Spelen van 2016, zwemt haar halve finale op vrijdagochtend vanaf 4.35 uur.

STER reclame