NOS Wielrennen

Knie van Kimmann houdt het, alle Nederlandse BMX'ers soepel naar halve finales

Alle Nederlandse BMX'ers hebben zich bij de Olympische Spelen in Tokio zonder problemen geplaatst voor de halve finales.

Niek Kimmann, Twan van Gendt, Joris Harmsen, Laura Smulders, Merel Smulders en Judy Baauw maakten in de kwartfinales geen fouten en eindigden allemaal ruimschoots bij de beste vier in hun serie.

In de kwartfinales startten de BMX'ers in groepen van zes. De vier beste rijders na drie runs over het bijna 500 meter lange parcours plaatsten zich voor de volgende ronden, die vrijdag vanaf 03.00 uur op het programma staan.

Knie van Kimmann

Voor Kimmann was het de vraag hoe het met zijn gebutste knie zou gaan. De Nederlandse medaillekandidaat botste maandag tijdens een training hard op een official die de baan overstak. Daarbij liep hij een scheurtje in zijn knieschijf op. Kimmann deed het de afgelopen dagen rustig aan en ging in de kwartfinale met een flinke dosis pijnstillers van start.

Bekijk de reacties van Kimmann, Van Gendt en Laura Smulders hieronder.

Al in de eerste run werd duidelijk dat de blessure hem in ieder geval niet uit de halve finales zou houden. Kimmann startte uitstekend en reed achter landgenoot Van Gendt naar de tweede plaats. De twee rondes daarna reed hij naar de winst. Daarmee plaatste de wereldkampioen van 2015 zich als eerste voor de halve finales.

Bijzondere fiets

Ook Van Gendt reed met pijnstillers. Negen weken geleden kwam hij ten val, waarbij zijn schouder uit de kom raakte. Van die schouder had hij deze week nog wat last, maar daar was tijdens zijn races niks van te merken. Van Gendt zat in dezelfde serie als Kimmann en noteerde een eerste en twee tweede plaatsen, waarmee hij als tweede in zijn serie eindigde.

De Fransman Joris Daudet won al zijn runs en noteerde ook de snelste tijd van de dag. Ook diens landgenoot Sylvain André (WK-brons in 2019) schreef drie runs op zijn naam.

ANP
Van Gendt (l) en Kimmann (r)

Van Gendt reed de kwartfinales met een bijzondere fiets. Als enige BMX'er in Tokio heeft hij twee versnellingen gemonteerd, waardoor hij na de start naar een zwaarder verzet kan schakelen. Normaal gesproken rijden BMX'ers met een vaste versnelling, net als de baanwielrenners.

Laura Smulders sterk

Laura Smulders liet in de kwartfinales nadrukkelijk zien dat ze vrijdag tot de medaillekandidaten behoort. De wereldkampioene van 2018 begon met een eenvoudige tweede plaats en reed daarna twee keer soeverein naar de winst.

Haar zusje, Merel Smulders, had het iets moeilijker met de heuvels op het parcours. Ze begon met een nette tweede plaats, maar landde in de rondes daarna twee keer bovenop een helling. Daardoor viel ze twee keer stil, waarna ze zich weer op gang moest trekken. Met een derde en een vijfde plaats wist de nummer twee van het WK van 2018 zich toch als derde te kwalificeren.

De Colombiaanse tweevoudig olympisch kampioene Mariana Pajón won al haar runs, net als de Amerikaanse wereldkampioene Alise Willoughby.

Ook debutanten Harmsen en Baauw plaatsten zich eenvoudig voor de volgende ronde. Beiden eindigden als tweede in hun serie.

Kimman gaat koelen

Kimmann kreeg na de race veel vragen over zijn ongelukkige botsing en zijn knie. "Na de val maakte ik me in eerste instantie meer zorgen om de official dan om mezelf. 's Avonds heb ik wel een potje zitten janken, maar daarna kreeg ik wel weer vertrouwen. Nu weer goed koelen en dan zien we morgen weer verder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl