Roeisters Marieke Keijser en Ilse Paulis hebben in de finale van de lichte dubbeltwee op dramatische wijze naast het goud gegrepen. Het duo ging het grootste gedeelte van de race op kop, maar verkrampte in het zicht van de finish.

Keijser en Paulis moesten na een fotofinish genoegen nemen met het brons. Italië ging er met het goud vandoor en Frankrijk won de zilveren medaille.

Mispeer Keijser

Het roeiduo leek lang op weg naar het derde Nederlandse goud op de Olympische Spelen in Tokio. De Nederlandse boot kwam als vierde door na 500 meter, maar daarna kwam de dubbeltwee op stoom. Na een kilometer pakten Keijser en Paulis de leiding en ze bouwden de voorsprong vervolgens vakkundig uit.

Maar met nog een paar meter te roeien ging het toch nog mis. Het duo verkrampte en na een mispeer van Keijser viel de boot helemaal stil. Italië en Frankrijk maakten dankbaar gebruik van de fout van Nederland.

Keijser en Paulis mochten uiteindelijk van geluk spreken dat ze op de derde plek eindigden. Groot-Brittannië kwam 0,01 seconden tekort voor de bronzen medaille.

'Even helemaal van de wereld'

"Ik dacht echt dat we het hadden. Dat dachten we allebei en zo voelde het ook", zei een emotionele Keijser na afloop van de race. "Ik ging er vanuit dat dit niet ging gebeuren en het is me wel gebeurd. Op dit moment kan ik niet aanwijzen wat ik mis heb gedaan. Ik denk dat dit op den duur wel een plekje krijgt."

Keijser en Paulis in tranen na misgrijpen goud: 'Ik ben even totaal van de wereld' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Paulis was in eerste instantie niet in staat om wat te zeggen voor de camera. Maar nadat ze zich herpakt had, zei ze: "Ik ben even totaal uit het lood geslagen. We wisten dat we dit konden en dat laten we tot dat laatste stukje zien. Maar ik ben verder even totaal van de wereld als je het niet erg vindt."

Paulis veroverde in 2016 de olympische titel met Maaike Head. Die stopte na Rio en Paulis ging door met Keijser. En met succes, want het koppel won WK-brons en EK-goud in 2018, WK-zilver in 2019, EK-goud in 2020 en EK-zilver in 2021. Nu komt daar dus olympisch brons bij.

STER reclame