Ingevroren eicellen
NOS NieuwsAangepast

Rechter: homostellen fiscaal gediscrimineerd bij draagmoederschap

Als twee mannen samen een kind krijgen, zouden ze de kosten van de ivf-behandeling van de draagmoeder moeten kunnen aftrekken van hun inkomstenbelasting. Dat kan nu niet en dat is discriminerend, oordeelt de rechtbank in Arnhem. Die wil dat de Tweede Kamer opnieuw naar de regels gaat kijken.

De zaak was aangespannen door een homostel uit Gelderland. De twee mannen waren in 2016 naar de Verenigde Staten gegaan, zodat ze dankzij een draagmoeder samen een kind konden krijgen.

In 2018 werd hun kind geboren, en vervolgens voerde een van de twee mannen de kosten op als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst wees dat af, omdat de twee mannen niet onvruchtbaar, ziek of invalide zijn.

'Onrechtvaardig onderscheid'

Twee mannen kunnen nooit op een natuurlijke manier samen een kind krijgen, en de rechtbank vindt dat er "geen relevant verschil" is met een vrouw die vanwege onvruchtbaarheid niet zwanger kan worden. Zij kan die medische kosten wel aftrekken van de belasting, en dat is volgens de rechter discriminatie.

De rechtbank spreekt van onrechtvaardig onderscheid en heeft een oproep gedaan aan de politiek om de wetgeving aan te passen. Het stel uit Gelderland krijgt de kosten voor de ivf-behandeling van de draagmoeder vooralsnog niet terug van de Belastingdienst. "Als de rechtbank dat zou beslissen zou zij op de stoel van de wetgever gaan zitten en dat mag niet", verduidelijkt de rechtbank.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl