NOS Sport

Dressuurruiter Gal met wonderzoon Total US zesde in de finale

Dressuurruiter Edward Gal is in de individuele finale op de Olympische Spelen met Total US zesde geworden met een score van 84,175. Hans Peter Minderhoud werd met Dream Boy uiteindelijk twaalfde (80,682).

"Hij was iets meer gespannen dan gisteren, maar ik ben heel blij hoe het is gegaan", zegt Gal die vooral trots is op de ontwikkeling van Total US.

De Duitse Jessica von Bredow-Werndl pakte het goud met een grandioze kür, haar landgenoot Isabelle Werth het zilver en Charlotte Dujardin uit het Verenigd Koninkrijk werd derde.

Toekomst

Gal reed met Total US, nakomeling van Totilas, dezelfde kür als waar hij in 2010 met Totilas wereldkampioen werd. Het wonderpaard blijkt de juiste genen aan zijn zoon Total US te hebben doorgegeven.

In handen van Gal danste de "wonderzoon" door de ring in Tokio. Een klein foutje voor de eerste pirouette was het enige smetje op de verder prachtige kür. Total US is met zijn negen jaar een jaar jonger dan toen Totilas goud won op de WK.

Gal kijkt uit naar de toekomst met het jonge paard. "We gaan voor het hoogst haalbare, de kwaliteit is er. Het gaat om de combinatie en ik denk dat dit misschien wel een gouden combinatie is", durfde Gal na afloop van de finale wel te stellen.

Betoverend

Voordat Gal op moest kwam de jonge Duitse amazone, Jessica von Bredow-Werndl, met TSF Dalera de ring in. De 35-jarige maakte haar olympische debuut en betoverde de jury met haar kür op muziek van de film La La Land (die een Oscar won voor de beste filmmuziek).

Ze kreeg maar liefst 91,732 punten van de jury en zette daarmee de toon voor haar concurrenten. Isabell Werth, de grand dame van het dressuur, kon niet tippen aan haar score (89,657).

Ook Hans Peter Minderhoud kwalificeerde zich voor de individuele finale. Hij haalde een score van 80,682 punten. De ruiter reed met Dream Boy nagenoeg een foutloze kür op muziek, maar het was niet genoeg om de leiding over te nemen van de ruiters die al gereden hadden.

"Hij (Dream Boy, red.) kan nog beter en groeit nog steeds", zei Minderhoud na afloop. "Hij heeft zijn best voor me gedaan en ik kan eigenlijk niet meer dan tevreden zijn."

Minderhoud had voor zichzelf een toptiennotering in gedachten, maar moest genoegen nemen met de twaalfde plek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl