ANP

Goedemorgen! Vandaag komt het RIVM met de wekelijkse coronacijfers. En de aanvraagronde van de zorgbonus sluit, voor zorgmedewerkers die in de strijd tegen het coronavirus onder uitzonderlijke omstandigheden hebben gewerkt.

Wekdienst liever luisteren?

Vandaag begint op een enkele bui na droog. Later ontstaan stapelwolken en lokaal vallen pittige buien met kans op onweer en veel regen. Bij een matige zuidwestenwind wordt het circa 22 graden. De komende dagen blijft het wisselvallig, ook de temperatuur doet een stapje terug.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het RIVM komt rond 15.00 uur met de wekelijkse cijfers over de coronabesmettingen en -vaccinaties. Het gemiddelde aantal besmettingen daalt inmiddels weer.
  • De aanvraagronde van de zorgbonus sluit. Zorgaanbieders en pgb-budgethouders konden sinds 15 juni een aanvraag indienen voor medewerkers die in de strijd tegen het coronavirus onder uitzonderlijke omstandigheden hun werk hebben moeten doen. Het kabinet heeft dit jaar 720 miljoen euro voor de bonus beschikbaar gesteld.
  • Een speciaal comité ondervraagt wetshandhavers over de bestorming van het Capitool in Washington, op 6 januari dit jaar. Het Huis van Afgevaardigden stelde het comité in nadat Republikeinen een onafhankelijk onderzoek blokkeerden. Vijf mensen kwamen bij de bestorming en gewelddadigheden om het leven.
  • De eerste persoon die in Hongkong is berecht onder de controversiële veiligheidswet krijgt zijn vonnis. De 24-jarige man verwondde vorig jaar drie agenten toen hij op hen inreed met een motor, terwijl hij een vlag met anti-Chinese leuzen droeg. De man wordt verdacht van terreur, separatisme en gevaarlijk rijgedrag.

Hoe hebben de Nederlandse olympiërs gepresteerd vannacht? Lees hier een kort overzicht. En hieronder zie je het programma voor vandaag.

27 juli Olympische Spelen NOS

Wat heb je gemist?

Vanaf vandaag gelden er strengere regels voor Nederlanders die Duitsland bezoeken. Reizigers uit Nederland moeten na aankomst in Duitsland vijf dagen in quarantaine, tenzij ze volledig zijn gevaccineerd of zijn hersteld van het coronavirus. De regels gelden voor alle reizigers van 6 jaar en ouder.

Voor veel gezinnen betekent dit een streep door hun vakantieplannen.

Reizigers moeten een vaccinatie-, test- of herstelbewijs kunnen tonen. Die gegevens moeten ze ook via internet doorgeven aan de Duitse autoriteiten.

Het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, kondigde de verscherpte inreisbeperkingen vorige week al aan, nadat bekend werd dat de nieuwe besmettingen in Nederland per 100.000 inwoners, bijna dertig keer hoger lager dan in Duitsland.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Zowel de Nieuwe Hollandse Waterlinie als de Koloniën van Weldadigheid in Drenthe zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Op deze lijst van VN-organisatie Unesco staan historische steden, bouwwerken en nationale parken wereldwijd, zoals de Chinese Muur, de Grand Canyon in Amerika en de pyramides in Egypte.

Het project 'De Koloniën van Weldadigheid' werd in 1818 opgezet om armoede te bestrijden. Paupers uit de stad kregen een stukje grond en wat vee op het Drentse platteland en hun kinderen werden verplicht naar school gestuurd.

Volgens de Drentse gedeputeerde Cees Bijl heeft dat "een prachtig landschap opgeleverd". Oordeel zelf:

Dit zijn de Koloniën van Weldadigheid

Fijne dinsdag!

STER reclame