In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Boer wijt dijkdoorbraak Reeuwijk aan rivierkreeft, onderzoekers twijfelen

Er wordt druk gezocht naar de oorzaak van de dijkdoorbraak in Reeuwijk, vanmorgen. Volgens een boer wiens weiland onder water is komen te staan, is de schade aan de dijk veroorzaakt door de rivierkreeft. Het hoogheemraadschap Rijnland noemt dat onwaarschijnlijk, maar zegt niets uit te sluiten.

Het gat in de dijk ontstond vanochtend vroeg. Door de dijkdoorbraak liepen enkele weilanden onder water. "Rivierkreeften knagen aan de dijk en die wordt steeds slechter", zei de veehouder. "De zwakste schakel breekt een keer."

Het hoogheemraadschap wil onderzoek afwachten. "Wij doen al langer onderzoek met Wageningen Universiteit naar de invloed van de rivierkreeft op onze flora en fauna", zegt een woordvoerder. "Volgens de onderzoekers lijkt de kans heel klein dat de rivierkreeft de boosdoener is, maar wij sluiten niets uit en nemen alles mee in het onderzoek."

Een aantal weilanden kwam door het gat in de dijk onder water te staan:

Ondergelopen weilanden door gat in dijk bij Reeuwijk

Ivo Roessink van de Wageningen Universiteit doet al jaren onderzoek naar de uitheemse rivierkreeften, waarvan één soort met een grote opmars bezig is: de rode Amerikaanse rivierkreeft. Volgens Roessink zijn er specifieke omstandigheden waarbij dit inderdaad kan optreden. "Maar het is zeer zeldzaam", vertelt hij aan Omroep West.

"Het is bekend dat deze kreeften graag holletjes graven", legt hij uit. "Er zijn situaties geweest waarbij een kreeft aan de ene kant een gaatje had gemaakt en een rat aan de andere kant een groter gat. Zo zijn er wel eens lekkages ontstaan, maar die zijn op twee vingers te tellen."

Uitsluiten dat de rivierkreeft iets met de dijkdoorbraak in Reeuwijk te maken heeft, kan Roessink niet. "Er moet vooral heel goed uitgezocht worden wat er precies is gebeurd."

Exotische rivierkreeft veroorzaakt schade: 'Ze zijn niet te stoppen'

Advertentie via Ster.nl