NOS SportAangepast

Halve finale lonkt voor 3x3 basketballers na winst op Polen

Na het verlies tegen de Belgen eerder op deze derde olympische dag, hebben de 3x3 basketballers hun tweede wedstrijd wel weer gewonnen. Na verlenging werd het tegen Polen 22-20 voor de Nederlanders.

Na zes van de zeven wedstrijden staan de basketballers nu tweede, een plaats die recht geeft op een ticket voor de halve finales. Dinsdag staat de laatste wedstrijd op het programma, dan treft het de nummer vier in de poule: Letland

Bekkering is terug

Nadat Ross Bekkering geblesseerd was uitgevallen in de wedstrijd tegen België, was het nog maar de vraag of hij weer op het veld zou staan tegen Polen. Gelukkig kwam er goed nieuws uit het ziekenhuis. De vinger van Bekkering bleek 'slechts' uit de kom en kon weer terug worden gezet.

Met een ingetapete vinger begon Bekkering aan de wedstrijd en waren de 3x3 basketballers weer compleet. Ook met een wissel ging de overwinning op Polen niet van harte. Oranje verspeelde een 13-8 voorsprong, maar sloeg via Dimeo van der Horst met twee punten toch nog toe in de verlening.

Eerder op de dag moest er ook al een verlenging aan te pas komen. In een zenuwslopend slot trok België toen aan het langste eind en won het met 18-17.

Die wedstrijd was nog maar vijf seconden onderweg of Ross Bekkering raakte geblesseerd aan zijn vinger. Zonder wissel moesten Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Jessey Voorn het opnemen tegen België dat halverwege de wedstrijd al uitliep naar 9-4.

Met een paar mooie tweepunters en dunks wist Voorn de score voor Nederland terug te brengen naar 16-16 en daarmee een verlening eruit te slepen. Wie daarin als eerste twee punten maakt, wint de wedstrijd. Nadat Oranje één punt wist te scoren gooide België een tweepunter en won daarmee de wedstrijd.

De Nederlandse basketballers zijn dicht bij de halve finale

"We hebben gevochten voor wat we waard waren. We hebben eerder met drie man een wedstrijd moeten spelen, dus het is niet nieuw maar wel zwaar", reageerde Voorn na afloop van de wedstrijd tegen België.

Het olympische toernooi valt zwaar voor de 3x3 basketballers. Slager: "We hebben tien wedstrijden in vijf dagen. Het is al zwaar met z'n vieren, moet je nagaan als je met z'n drieën moet spelen." Het medicijn om dit olympische toernooi goed door te komen? "Goed eten, rusten en een pak slaag uitdelen", aldus Voorn.

Halve finale lonkt

De basketballers spelen tot nu toe een goed olympisch toernooi, van de zes wedstrijden won Oranje er vier. Servië heeft zich met zes overwinningen uit zes wedstrijden al rechtstreeks gekwalificeerd voor de halve finales. Na de overwinning op Polen lonkt de halve finale voor Nederland.

De eerste twee plaatsen zich rechtstreeks voor de halve finales, terwijl de nummers drie tot en met zes een tussenronde wacht. China en Japan bungelen onderaan met allebei twee punten uit zes gespeelde wedstrijden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl