Amerikaanse basketballers beginnen Olympische Spelen met zeperd tegen Frankrijk Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Amerikaanse basketballers hebben hun eerste duel op de Olympische Spelen verrassend verloren van Frankrijk. De titelhouder en traditionele topfavoriet voor het goud ging in Tokio met 83-76 onderuit.

Voor de Amerikaanse ploeg - met NBA-sterren als Kevin Durant (Brooklyn Nets) en Damian Lillard (Portland Trail Blazers) - was het de eerste olympische nederlaag sinds de verloren halve finale in 2004 tegen Argentinië en de zesde olympische verliespartij in totaal.

De Verenigde Staten zijn, als winnaar van vijftien van de negentien olympische titels en als land met de sterkste competitie ter wereld, eigenlijk altijd favoriet voor het goud.

Rudy Gobert dribbelt voorbij Edrice Femi Adebayo EPA

Toch komt de zeperd niet helemaal uit de lucht vallen. De voorbereiding van het 'Dream Team' verliep namelijk niet vlekkeloos. Sterspeler LeBron James stelde zich niet beschikbaar en in aanloop naar de Spelen verloor de ploeg twee van de vier oefenduels.

Bovendien was de Amerikaanse selectie pas 22 uur voor de wedstrijd tegen Frankrijk compleet, omdat drie spelers deze week nog in actie kwamen in de NBA-finale: kersvers kampioenen Jrue Holiday en Khris Middleton (Milwaukee Bucks) en Devin Booker (Phoenix Suns).

Ook Franse sterren

Frankrijk, dat in 2019 de Amerikanen in de kwartfinales van het WK wist uit te schakelen, komt in Tokio in actie met minder, maar niet per se mindere NBA-sterren. Rudy Gobert (Utah Jazz), Nicolas Batum (LA Clippers) en Evan Fournier (Boston Celtics) zijn de grootste namen in de Franse ploeg.

Fournier zorgde voor de meeste punten (28) in het duel tegen Amerika.

STER reclame