Gregg Popovich en Kevin Durant
NOS Sport

Basketballers Dream Team zoekende: 'Maar zet mijn geld nog steeds op ze'

De basketballers uit de Verenigde Staten zijn sinds jaar en dag favoriet voor goud bij de Olympische Spelen. Amerika heeft met de NBA de sterkste competitie ter wereld, won vijftien van de negentien olympische basketbaltoernooien en zal ook dit jaar alleen met goud genoegen nemen.

De voorbereiding op Tokio verloopt echter moeizaam voor het 'Dream Team', want LeBron James stelt zich niet beschikbaar en er werden twee wedstrijden op rij verloren.

Afgelopen weekend leed de ploeg van bondscoach Gregg Popovich een nederlaag tegen Nigeria (87-90) en gisteren ging Amerika ten onder tegen Australië (83-91). Dat zijn in drie dagen evenveel oefennederlagen als in de 29 jaar daarvoor.

Hoewel de Amerikaanse selectie door de NBA-finale (die nog niet beslist is) nog niet compleet is, zwelt de kritiek op Popovich en zijn jongens wel aan. Sinds Popovich het roer in 2016 overnam overtuigde de Amerikaanse ploeg nauwelijks.

Hammink analyseert

Geert Hammink, voormalig NBA-speler en coach van Leiden, zegt dat de uitslagen van afgelopen week laten zien dat andere basketballanden sterker worden. Het zegt volgens hem echter niets over de verwachtingen voor de Spelen.

"De Amerikanen gebruiken deze wedstrijden om aan elkaar en aan de andere regels te wennen."

Geert Hammink in actie voor het Nederlands team

Hammink doelt op het feit dat de Amerikaanse spelers niet vaak met elkaar in een team spelen en dat tijdens het olympisch toernooi de regels van de internationale basketbalbond FIBA gelden. Regels die wezenlijk anders zijn dan de voorschriften in de NBA.

Zo mag er in de NBA eerst een stap gezet worden voor de dribbel, volgens de FIBA-regels is dat echter een loopfout. De speler moet eerst dribbelen of de bal moet tegelijk met de stap de grond raken.

Ook is het in de NBA verboden om langer dan drie seconden in de 'paint' (het gekleurde gebied tussen ring en vrijeworplijn) te staan, terwijl je daar van de FIBA onbeperkt mag bivakkeren.

Omdat de regels zo ingebakken zijn, vergt het volgens Hammink tijd om gewoontes af te leren. Het is wel zo dat een aantal opponenten van Amerika ook spelers in de NBA heeft spelen en zich dus ook moet aanpassen.

'Leuk en spannend toernooi'

Het sterker wordende internationale speelveld zal volgens Hammink zorgen voor een leuk en spannend toernooi. De voormalig center van onder meer Golden State Warriors verwacht veel van de vier grote Europese basketballanden - Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje - en Australië en Argentinië. "We hoeven niet dezelfde taferelen te verwachten als in 1992 in Barcelona."

Dat waren de eerste Olympische Spelen waarbij het was toegestaan dat spelers uit de NBA meededen. Met groot machtsvertoon werd met spelers als Larry Bird, Magic Johnson en Michael Jordan goud veroverd.

Het 'Dream Team' van Amerika na het winnen van de gouden olympische medaille in 1992

Ook dit jaar bevat de selectie van de Amerikanen weer grote namen. Zo zijn sterren als Kevin Durant, Damian Lillard en Devin Booker van de partij. De grootste Amerikaanse basketballer, LeBron James, laat net als in 2016 de Spelen aan zich voorbijgaan. Hij is herstellende van een blessure.

Op wie zet Hammink zijn geld?

Hoewel ook sterren als Stephen Curry en James Harden niet aanwezig zijn en het krachtsverschil tussen de Amerikanen en de rest kleiner wordt, is het voor Hammink wel vrij duidelijk wie de gouden plak omgehangen krijgen. "Ik zet mijn geld nog steeds op de Amerikaanse basketballers."

Het olympisch basketbaltoernooi begint op 24 juli en de finale is op 6 augustus. Nederland doet niet mee. Het Nederlandse 3x3 basketbalteam gaat wel naar Tokio. Dat toernooi begint op 24 juli en duurt tot en met 28 juli.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl