Arvin Slagter, Jessey Voorn, Julian Jaring en Dimeo van der Horst
NOS SportAangepast

3x3-basketballers grijpen olympisch ticket na geweldige comeback

De Nederlandse 3x3-basketballers hebben zich door een overwinning op Frankrijk (21-13) geplaatst voor de Olympische Spelen. Met een finaleplaats tijdens het kwalificatietoernooi in Graz klaarden Arvin Slagter, Jessey Voorn, Julian Jaring en Dimeo van der Horst de klus.

"We hebben er zo hard voor gewerkt de afgelopen jaren", jubelde Van der Horst. "We waren eigenlijk kansloos, maar toch bleven we in onszelf geloven."

Van der Horst doelde daarmee op de groepsfase, toen Nederland ternauwernood aan uitschakeling wist te ontsnappen. Daarna begon het te lopen bij Oranje, dat vooral van afstand met scherp schoot tegen toernooifavorieten als de Verenigde Staten (kwartfinale) en Frankrijk.

Bekijk hieronder hoe de kwalificatie wordt bewerkstelligd:

3x3 basketballers Nederland naar Olympische Spelen: 'Waren eigenlijk kansloos'

Met het grote doel binnen handbereik, begon Oranje nerveus aan zijn halvefinaleduel met de Fransen.

Bij een stand van 6-6 kwam Nederland beter in de wedstrijd. Mede dankzij een aantal snelle scores van Voorn liep de ploeg van bondscoach Brian Benjamin uit naar een voorsprong van 13-8, waarna Oranje zijn voorsprong goed vasthield.

Toplanden

Bij 3x3 basketbal spelen twee teams van drie spelers rond één basket. Rake schoten van buiten de cirkel zijn twee punten waard, binnen de cirkel één punt. Een partij heeft tien minuten reguliere speeltijd. Het IOC voegde de sport aan het olympisch programma toe om de Spelen een eigentijdser imago te geven.

Nederland behoort tot de toplanden in deze sport, al lukte het de vrouwen niet om in Oostenrijk kwalificatie af te dwingen voor deze olympische primeur.

Bekijk hieronder de beelden van eerdere duels:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl