WK 2019: de 3x3 basketballers na de verloren wedstrijd tegen Amerika
NOS Sport

Ook 3x3 basketballers trainen weer: 'Kunnen mooie dingen laten zien in Tokio'

  • Anne van Eijk

  • Anne van Eijk

Net als veel andere topsporters zijn de 3x3 basketballers deze week weer begonnen met trainen. Vanwege de coronamaatregelen gebeurde dat nog wel in aangepaste vorm. De basketballers deden in kleine groepen alleen schietoefeningen.

Bijna een jaar geleden was dat wel anders, toen op het Amsterdamse Museumplein de WK 3x3 basketbal werden gespeeld en de basketballers voor even in het middelpunt van de aandacht stonden. Na zilveren medailles op de WK's van 2017 en 2018 eindigde het toernooi in de hoofdstad voor de Nederlandse mannen al in de poulefase, maar de sport was wel voor even uit de schaduw van het 'gewone' basketbal gestapt.

Nu wordt er vooral vooruitgekeken naar de kwalificatie voor de Spelen in Tokio en dan hopelijk de Spelen zelf, waar 3x3 basketbal volgend jaar voor het eerst op het programma staat. International Dimeo van der Horst legt uit waarom de Nederlanders deze nieuwe olympische sport in hun hart zouden moeten sluiten.

Wat maakt 3x3 basketbal leuker dan het 'gewone' vijf tegen vijf basketbal?
"Wat het voor mij interessant maakt, is dat je meerdere wedstrijden op een dag speelt. Je speelt wedstrijden van tien minuten tegen verschillende teams in plaats van twee uur lang tegen dezelfde tegenstander, zoals bij vijf tegen vijf. 3x3 vind ik zelf ook leuker om naar te kijken. Het zijn korte wedstrijden, het is veel intensiever en er is constant actie."

Van der Horst is drie jaar geleden begonnen met 3x3 basketbal. In eerste instantie combineerde hij dat nog met trainingen en wedstrijden bij Apollo Amsterdam, maar vorig jaar besloot de 28-jarige Amsterdammer, met het oog op de Olympische Spelen, volledig over te stappen.

Is iedere basketballer ook automatisch goed in 3x3 basketbal?
"Beide varianten hebben natuurlijk veel aspecten die op elkaar lijken, maar het verschil is dat drie tegen drie veel intensiever is. Je moet de volle tien minuten gefocust zijn en kan niet even een minuut rust nemen. Je moet constant praten met je teamgenoten en keihard verdedigen. Dat is niet voor iedereen weggelegd."

Van der Horst als international voor het vijf tegen vijf team

"Spelers kunnen wel veel leren van drie tegen drie, wat ze weer mee kunnen nemen naar vijf tegen vijf. Ik heb zelf bijvoorbeeld veel geleerd van de agressie waarmee gespeeld wordt. Er wordt heel hard gespeeld. En ik had, dankzij 3x3, minder moeite om mijn focus gedurende een hele wedstrijd vast te houden."

Olympische status

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot in 2017 het 3x3 basketbal olympisch te maken. In Tokio zal de snelle en hippe basketbalvariant debuteren.

De Nederlandse basketballers wisten zich nog nooit voor de Olympische Spelen te plaatsen, maar de 3x3 ploeg (bestaande uit Jesper Jobse, Aron Roijé, Sjoerd van Vilsteren en Van der Horst) heeft de hoop wel direct zijn opwachting te kunnen gaan maken op het hoogste niveau.

Wat betekent de olympische status voor de sport?
"De sport kan nog enorm groeien. Er zal meer aandacht voor komen en ik denk dat er, ook in Nederland, meer animo gaat zijn voor drie tegen drie. Als we ons plaatsen, kunnen we mooie dingen laten zien in Tokio."

Hebben ook de WK in Amsterdam daar al iets aan bijgedragen?
"Van tevoren was ik bang dat de tribunes niet vol zouden zitten, zeker in de eerste fase van het toernooi. Dat is eigenlijk bij ieder toernooi het geval. Maar bijvoorbeeld bij de wedstrijd tegen Amerika was de sfeer echt fantastisch. Ik heb nog nooit zo'n sensatie meegemaakt. Het was de mooiste wedstrijd van mijn leven, ondanks dat we verloren."

"Je ziet sindsdien dat er, zeker in de zomer, meer interesse is in 3x3. Vooral de jeugd begint het vaker te spelen, maar ook steeds meer eredivisiespelers hebben interesse om mee te doen aan toernooien."

Van der Horst in actie op de WK in Amsterdam

De nationale 3x3 teams konden maandag de training weer oppakken. Het doel waarvoor de basketballers trainen, de Olympische Spelen, is dus echter met een jaar opgeschoven.

"We hebben nu het gevoel, wat iedere sporter zal hebben, dat we ons een jaar voor niks hebben voorbereid. Op dit moment kunnen we nog geen plannen maken, want het is nog heel onzeker hoe het jaar er verder uit gaat zien. Voorlopig staat er niks op de kalender waar we naartoe kunnen werken, behalve de Spelen van volgend jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl