Niet een van de Nederlandse favorieten, maar de onbekende Anna Kiesenhofer pakte zondag het goud in de olympische wegrace. Geheel in stijl voor een renster zonder ploeg of trainer, soleerde de Oostenrijkse amateur naar de titel. "Ik denk niet dat iemand had verwacht dat ik hier zou winnen."

"Ik kan het nog amper geloven. Ik ben geen professioneel wielrenner. Een groot deel van mijn leven draait wel om wielrennen, maar ik zit niet bij een professionele ploeg", vertelde Kiesenhofer na afloop.

Alleen in 2017 maakte ze deel uit van een professionele ploeg, maar dat seizoen bij Lotto Soudal leverde geen aansprekende uitslagen op.

Als amateur werd Kiesenhofer de afgelopen drie jaar wel nationaal kampioen tijdrijden, maar Marianne Vos erkende na afloop dat er sprake was van onderschatting door de Nederlandse ploeg.

Vos na blamage in wegwedstrijd: 'We hebben haar onderschat, zeker'

Niet alleen zonder ploeg, maar dus ook zonder trainer bereidde de 30-jarige Kiesenhofer zich voor op de Spelen. "Ik ben mijn eigen coach. Ik plan zelf al mijn trainingen. Ik heb geen hoogtestage gedaan, zelfs geen groot trainingskamp. Ik geloof niet meer in wonderen, ik doe gewoon wat voor mij werkt."

Haar gouden medaille in Tokio heeft ze dan ook volledig aan zichzelf te danken. "Ook mijn voeding en materiaal kies ik zelf. Ik ben niet alleen een wielrenster die hard op de pedalen trapt, maar ook het meesterbrein achter mijn prestatie."

Gevraagd naar wat anderen van haar kunnen leren, raadt de eigengereide Kiesenhofer aan vooral niet te veel te vertrouwen op mensen die het beter weten. "Als jong bent en nog niet zo veel weet, dan is er altijd wel iemand die je vertelt wat te doen. Nu ik ouder ben, weet ik dat al die mensen die weten wat goed voor je is, dat eigenlijk niet weten."

STER reclame