NOS Wielrennen

Zilveren Van Vleuten komt juichend over finish: 'Ik dacht dat ik 1 was'

Van Vleuten: 'Ik voelde me heel stom, maar dat we het niet weten is waardeloos'

Annemiek van Vleuten kwam juichend over de finish na de olympische wegwedstrijd. Ze pakte zilver achter de Oostenrijkse amateur Anna Kiesenhofer, maar ze dacht dat ze olympisch kampioen werd.

"Ik dacht dat ik 1 was", zei ze direct na de finish. "Ik had het mis. We kregen niks door."

Zilveren Van Vleuten vergist zich aan de finish: 'Ik dacht dat ik 1 was'

Van Vleuten, die vijf jaar geleden in Rio op weg was naar goud maar hard onderuitging in een afdaling, wist niet dat de Oostenrijkse nog vooruit was.

'Ik ken haar niet'

Anna van der Breggen dacht ook dat goud binnen was voor haar landgenote. Zij kende Kiesenhofer bovendien helemaal niet. "Ik denk dat niemand haar had opgeschreven. Ik ook niet, want ik ken haar helemaal niet. In hoeverre kan je het fout doen, als je iemand niet kent? Het was sowieso heel verwarrend, de finale ook. We dachten dat we het goed deden, we pakten de Poolse en de Israëlische terug en naar ons idee reden we voor de winst."

Van der Breggen zag bij de voorlaatste passage een bord met 1.35 erop. Ze dacht dat dat de achterstand was, die in werkelijkheid nog ruim vier minuten bedroeg. "Volgens onze berekeningen was het toen goed, we zouden dat gaan halen. Maar dat bleek een ander verschil; van de koploopster op de twee die er nog tussen reden."

Van Vleuten: "Normaal hebben we hier borden staan voor de communicatie. Maar de telefoonlijn was kennelijk heel slecht met Loes (Gunnewijk, red.). Zo'n belangrijke koers en dan geen communicatie. We staan hier met z'n allen af te vragen wie er nou heeft gewonnen."

Ze sloeg zichzelf aanvankelijk voor haar hoofd, toen ze hoorde dat het zilver was. "Ik dacht dat ik had gewonnen. Ik voelde me eerst heel stom. Maar toen de andere meiden zich het ook afvroegen... Dit is natuurlijk waardeloos."

Vos: "Die kopgroep pakte natuurlijk een ontzettend grote voorsprong. We wisten dat we vroeg aan de bak moesten. Maar we hebben de kracht van Kiesenhofer onderschat. Ik kende haar wel, van naam."

Ook Vos erkende dat de communicatie te wensen overliet. "Dat was wel lastig. Je moet het doen met informatie van de kant en die probeer je zo goed mogelijk in je op te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl