Toerisme in Cancun, Mexico AFP

Ze zijn populair onder Zuid-Amerikanen met een visum en voldoende middelen: vaccinatiereizen naar de Verenigde Staten. Het continent is zwaar getroffen door het coronavirus. In veel landen verloopt de vaccinatiecampagne traag en dat creëert een markt voor 'vaccinatietoerisme'.

In Brazilië, waar tot nu toe meer dan 550.000 coronadoden werden geregistreerd, bieden meerdere reisagenten vaccinatievakanties aan. Paulo Braun bijvoorbeeld, uit Santos. Voor het eerst sinds de pandemie begon, is het weer druk bij zijn reisbureau in het centrum van de Braziliaanse havenstad. Vanuit heel Brazilië bellen potentiële klanten voor informatie over een vaccinatiereis naar de Verenigde Staten.

Op dit moment is pas iets meer dan 17 procent van de Brazilianen volledig ingeënt. Ook al is de vaccinatiecampagne in sommige deelstaten inmiddels versneld, veel mensen willen niet langer wachten.

Zonovergoten strand

Braun begeleidt in totaal zo'n veertig toeristen op zoek naar een coronavaccinatie in het buitenland. Tot nu toe hielp hij vooral individuele reizigers en families die naar Miami vlogen en daar zijn gevaccineerd. Deze week vertrok de eerste groepsreis, naar New York.

"Vanwege coronarestricties kunnen we niet rechtstreeks naar de VS vliegen", vertelt Braun in zijn kantoor. Reizigers uit Brazilië moeten eerst twee weken in een ander land verblijven, voor ze Amerika binnen mogen.

Paulo Braun NOS

"We gaan in quarantaine in Cancun, Mexico", legt hij uit. Hij wijst naar foto's van zonovergoten stranden op zijn computerscherm. "Dit is ons hotel, het is all inclusive. Daar blijven we vijftien dagen voor we doorvliegen naar New York, waar we hopelijk kunnen worden gevaccineerd."

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, kondigde in mei aan dat er mobiele vaccinatielocaties komen op toeristische punten in de stad. Maar het is volstrekt onduidelijk of Brauns klanten straks ook daadwerkelijk gevaccineerd kunnen worden in The Big Apple. "We garanderen niets", benadrukt de reisagent uit Santos.

Alleen voor de rijken

De vaccinatiereis kost omgerekend tussen de 3000 en 4000 euro, ongeveer twintig keer het Braziliaanse minimumloon. Het is dus alleen weggelegd voor de rijkere Brazilianen. Mensen zoals Bruno Cunha, een dertiger uit São Paulo. Trots laat hij zijn Amerikaanse vaccinatiekaart zien, het bewijs dat hij is ingeënt tegen het coronavirus.

"Ik was in Miami voor zaken toen ik hoorde dat ook toeristen gevaccineerd konden worden tegen corona. Ik ben toen langer gebleven, kreeg twee doses Pfizer en heb meteen mijn familie gebeld om te zeggen dat ze ook moesten komen." Zijn vader, moeder en broer zijn inmiddels ook in Miami, zijn vriendin hoopt binnenkort te vertrekken.

'Rijken dringen voor'

Cunha is een van de weinige vaccinatietoeristen die naar buiten treedt. In Brazilië is veel kritiek: rijke Brazilianen zouden voordringen. "Die kritiek is onterecht", zegt Bruno Cunha. "Als je naar de VS gaat voor een prik, zorg je juist dat er meer vaccins zijn voor Brazilianen die niet naar het buitenland kunnen gaan."

Cunha deed zijn verhaal ook op camera:

Vaccinatietoerisme

Hoeveel Brazilianen en andere Zuid-Amerikanen naar het buitenland reizen voor een vaccinatie, valt niet te achterhalen. Voor Braun is het vaccinatietoerisme in ieder geval belangrijk. "Het is onze redding", verzucht hij.

Tijdens de pandemie nam de omzet van het familiebedrijfje met meer dan 90 procent af. De vaccinatiereizen genereren nu voldoende inkomsten om een deel van het personeel weer aan het werk te zetten.

"Mijn klanten zijn ook heel erg blij. Die hebben anderhalf jaar thuisgezeten. Mensen snakken ernaar om weer op vakantie te gaan. Natuurlijk willen ze heel graag een vaccin, maar dat is een extraatje, de kers op de taart."

STER reclame