NOS Nieuws

Stortbuien leiden tot wateroverlast in Friesland

In Friesland hebben grote hoeveelheden regen vannacht op sommige plaatsen tot wateroverlast geleid. Onder andere in Harkema, Kootstertille en Buitenpost, in het noorden van de provincie, zijn kelders ondergelopen en staan straten blank.

De Friese brandweer zegt veel meldingen te krijgen van de overlast. In De Westereen en Surhuisterveen ontstond wateroverlast in verzorgingshuizen. Sommige bewoners zijn geëvacueerd naar een hogere verdieping. Op meerdere plaatsen zijn de hulpdiensten nog altijd druk bezig met het verhelpen van de hinder.

In Sumar kwam een kampeerterrein van een vakantiepark onder water te staan. De brandweer is naar de camping gekomen om het water weg te pompen.

Putdeksels

Op sommige plekken in Friesland is meer dan 100 millimeter regen gevallen. Ter vergelijking: normaal valt in de maand juli in totaal zo'n 87 millimeter, zegt Weeronline.

De brandweer waarschuwt het verkeer, omdat niet altijd duidelijk is te zien wat er onder het water ligt. "Er zijn bijvoorbeeld putdeksels omhoog gekomen", zegt een woordvoerder tegen Omrop Fryslân.

Omrop Fryslân-meteoroloog Robert de Vries ziet dat in het Groningse dorp Opende, net over de grens met Friesland, zelfs 109,4 millimeter neerslag is gevallen:

In de loop van de ochtend trekken de buien weg uit Friesland, maar vanmiddag volgt opnieuw neerslag. Het KNMI verwacht dan stevige onweersbuien in het hele land en heeft code geel afgegeven tot in de avond. Ook voor morgen geldt voor de middag code geel in het hele land.

Zaterdagavond was er door stortbuien ook veel wateroverlast op het Zeeuwse eiland Tholen en in het westen van Brabant. In België ontstond ook weer veel overlast door het water.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl