Voor zover bekend heeft de wateroverlast niet tot slachtoffers geleid, er is wel veel materiële schade
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw wateroverlast in België: 'Het was kort, maar bijzonder gewelddadig'

In België hebben hevige regen en onweer gisteravond opnieuw tot wateroverlast geleid, vooral in de provincie Namen. In de gelijknamige provinciehoofdstad was een kleine aardverschuiving, waardoor een muur instortte. Ook stonden meerdere straten blank.

In de stad Dinant werden wegen vernield en leidde het water in meerdere woningen tot schade. Ook werden verschillende auto's weggespoeld door het water. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers gevallen.

De ravage is groot:

Auto's drijven door de straten van Dinant

Volgens burgemeester Axel Tixhon van Dinant is de schade daar aanzienlijk. "Het was kort, maar bijzonder gewelddadig", zegt hij. Vier mensen moesten hun huis verlaten. Hulpdiensten zijn opgeroepen om puin en autowrakken te ruimen.

Op beelden uit Dinant is te zien dat auto's werden meegesleurd door het water:

Volgens burgemeester Maxime Prévot van Namen is de situatie in zijn stad erger dan bij de wateroverlast van vorige week, met meerdere wijken die zijn ondergelopen. "Er is ook waterschade aan het ziekenhuis en in rusthuizen, maar tot dusver hebben we geen weet van doden of gewonden", zegt hij tegen VRT Nieuws.

In Namen leidden de overstromingen gisteravond tot gaslekken, branden, lekkage van stookolie en grote schade aan wegen, schrijft de Vlaamse omroep. Ook spoelden kasseien en asfaltplaten weg.

"Het is net zoals vorige week", citeert VRT Nieuws de brandweer van Namen. "Dit keer is het de volledige linkeroever van de Maas die getroffen is. We richten ons op het redden van mensen en de stabiliteit van woningen. Evacuaties zijn soms nodig uit veiligheidsoverwegingen."

Ook in andere provincies leidde de regen gisteravond tot problemen. Zo kregen delen van Waals-Brabant te maken met grote modderstromen. In sommige straten van de plaats Walhain waren die wel anderhalve meter hoog. In de provincie Antwerpen kwamen meerdere straten onder water te staan.

Het Belgische weerinstituut KMI waarschuwt dat het vanmiddag "opnieuw instabiel" kan worden, met buien die vrij intens zijn en kans op onweer.

Duitsland

In de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts bleef het vannacht zo goed als droog. In het gebied is de afgelopen tijd veel regen gevallen en zijn waterafvoerkanalen beschadigd, waardoor volgens het Duitse KNMI korte, lokale regenbuien al snel tot nieuwe problemen kunnen leiden.

In Rijnland-Palts mochten mensen in sommige gebieden gebruikmaken maken van noodopvang, maar dat gebeurde niet massaal omdat er tegen de verwachting in geen regen viel. In Zuid-Duitsland ging het wel tekeer. Zo liepen in Stuttgart straten onder water.

Watersnood

Eerder deze maand werden België, Duitsland en Zuid-Nederland getroffen door watersnood. Bij het noodweer van toen vielen in Duitsland meer dan 130 en in België zeker 30 doden. Enkele mensen worden nog altijd vermist. De Belgen hebben de slachtoffers dinsdag herdacht met een dag van nationale rouw.

In Limburg leidde de watersnood tot enorme schade. In Valkenburg kunnen zo'n 700 gezinnen nog altijd niet terug naar hun huis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl