NOS Sport

Zonderland hakt knoop door en beëindigt carrière: 'Het is goed zo'

Zonderland beëindigt turncarrière: 'Het is goed zo'

Epke Zonderland heeft zaterdag in Tokio de laatste oefening uit zijn loopbaan geturnd.

De 35-jarige rekstokspecialist hield na zijn mislukte kwalificatie de deur naar de WK in oktober nog op een kier, maar later op de dag wist de olympisch kampioen van 2012 het zeker: hij stopt met topsport.

"Het is goed zo. Ik weet niet of het mooier dan dit gaat worden, ik denk het niet", zei hij in gesprek met Dione de Graaff.

Lichaam is op

Zonderland had in aanloop naar de Olympische Spelen al meerdere keren aangegeven dat de kans groot was dat hij in Japan zijn laatste toernooi zou turnen. In de voorbereiding op zijn vierde optreden op het olympische podium kwakkelde hij met zijn gezondheid. "Het lichaam is op", zei de drievoudig wereldkampioen op het hoogrek.

Desondanks turnde Zonderland in de kwalificatie in Tokio een degelijke oefening. Hij liet hij de indrukwekkende combinatie van drie vluchtelementen, waarmee hij in Londen olympisch kampioen werd, achterwege en turnde wat slordig. Maar grote fouten maakte hij niet.

Kijk hieronder de laatste oefening van Zonderland terug.

Zonderland grijpt naast olympische rekstokfinale met score van 13,833

De score van Zonderland was niet voldoende om de olympische finale te bereiken. Na zijn oefening had hij de WK, die over twee maanden op het programma staan, echter nog niet uit zijn hoofd gezet.

"Vlak na mijn oefening was het gevoel nog wel aanwezig, dacht ik: had ik nog maar langer gehad. Maar op dit moment ben ik heel tevreden over wat ik vandaag heb kunnen doen. Ik ben blij dat ik op deze manier een mooi einde aan mijn carrière heb kunnen maken", aldus de drievoudig wereldkampioen.

Bekijk hieronder de eerste reactie van Zonderland na zijn laatste olympische optreden. Toen zei hij dat hij zijn afscheid misschien nog wilde uitstellen tot na de WK.

Zonderland verwacht dat zijn Olympische Spelen erop zitten: 'Pijnlijk'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl