Zonderland moet vrezen na 13,833 in olympische kwalificatie rekstok Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Heeft Epke Zonderland zijn laatste oefening geturnd? De rekstokspecialist heeft bij de Spelen in de kwalificaties een score van 13,833 neergezet, niet goed genoeg voor een plek in de olympische finale. Maar na afloop hield hij de deur richting de WK van oktober op een kier.

"Dit is wel een lastige", antwoordde Zonderland op de vraag of zijn loopbaan erop zit. "Het past nog precies in het scenario dat ik toch nog een WK meepak. Daar moet ik over nadenken, het even laten bezinken."

"Ik kon me van tevoren voorstellen dat als ik nu net niet fit was, maar het er wel in zat en het gaat vanaf nu de goede kant op... dan is het wel lekker om nog een keer een wedstrijd te doen waarop je nog een beetje een voorbereiding kan hebben. Dus die optie houd ik wel open, al is de kans niet heel groot."

Iets te slordig

Zonderland kwakkelde in de aanloop naar de Spelen met zijn gezondheid. Dat ging ten koste van zijn kracht en energie. Hij maakte in de kwalificatie geen grote fouten, maar zijn oefening was iets te slordig voor een hoge score.

Zonderland verwacht dat zijn Olympische Spelen erop zitten: 'Pijnlijk'

"Een 14-plus moet je zeker hebben voor de finale, dus dat is wel pijnlijk", aldus Zonderland. "Maar wat verwacht je als je niet hebt kunnen trainen? In de training heb ik niks kunnen doen wat in de buurt komt van een oefening, het is eigenlijk niet normaal dat ik een oefening met deze moeilijkheid deed."

Opgeheven hoofd

Wat dat betreft zouden deze Spelen, met deze "goede oefening", een waardig slot zijn van zijn loopbaan. "Ik kan hier met opgeheven hoofd weglopen en een eind maken aan mijn carrière. Maar op dit moment denk ik: oh... het zit er zó dicht bij, geef me nog twee weken trainen en ik ben er, bij wijze van spreken."

"Maar goed, dat moeten we nog maar afwachten. Wellicht is het ook wel dat ik zó graag wil, dat ik dit hier nog even eruit kan persen en dat ik hierna weer een dip krijg. We wachten het even af", bleef de twijfel in de woorden van de 35-jarige routinier doorklinken.

Het past nog precies in het scenario dat ik toch nog een WK meepak.

Epke Zonderland over stoppen of niet

"Dit is in ieder geval voldoende om met een goed gevoel een einde aan mijn carrière te maken. Het was zeker van een heel hoog niveau, dan mag ik nu heel blij zijn."

Zonderland, die in 2012 olympisch kampioen werd met een score van 16,533, stond na zijn doorloop derde. Later in de ochtend gingen er echter te veel concurrenten over hem heen.

Deurloo naar finale?

Landgenoot Bart Deurloo deed het beter. "Bart is een finaleplaats", voorspelde Zonderland. Deurloo scoorde 14,400 en staat momenteel zevende. De beste acht gaan door naar de finale. Er moeten nog 25 turners in actie komen, de eerste van hen begint om 12.30 uur.

Daar hoort Kohei Uchimura verrassenderwijs niet bij. De wereldkampioen rekstok van 2015 en drievoudig olympisch kampioen - tweemaal op meerkamp, eenmaal op team-meerkamp - kwam ten val en werd beoordeeld met een score van 13.866.

STER reclame