ANP/NOS

Goedemorgen! Nederland kan vandaag op de Olympische Spelen de eerste medailles verdienen. En leden van Bij1, de partij van Sylvana Simons, bespreken een eventueel royement van Quinsy Gario.

We beginnen met het weer. De dag begint op veel plaatsen nog met zon. Daarna neemt vanuit het zuiden de bewolking toe en vanmiddag krijgt het oosten en zuiden te maken met enkele buien en kans op onweer. De temperatuur loopt uiteen van 22 graden in het zuidwesten tot 27 graden in het noordoosten.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Er zijn voor het eerst medaillekansen voor Nederlanders op de Olympische Spelen in Tokio. Zo strijden handboogschutters Gabriela Schloesser en Steve Wijler in het mixed team-toernooi om een podiumplaats. En de wegwedstrijd voor de wielrenners is bezig, met Dylan van Baarle, Tom Dumoulin, Wilco Kelderman, Bauke Mollema en Yoeri Havik aan de start. De finish is rond 10.30 uur.
  • Vandaag staan ook de eerste softbalwedstrijden op het programma, het is een van de vijf nieuwe sporten deze Spelen. In de podcast Lang Verhaal Kort legt NOS op 3 uit hoe een sport olympisch wordt.
  • De politieke partij Bij1 houdt een algemene ledenvergadering, die overschaduwd zal worden door een interne crisis. Nummer 2 op de lijst, Quinsy Gario, is geschorst. Onduidelijk is waarom hij uit de partij gezet dreigt te worden, maar er zou sprake zijn van "slachtoffers". Prominente leden eisen een nadere toelichting.
  • In Boedapest vindt de jaarlijkse Pride-optocht plaats. Gezien de recente omstreden anti-lhbti-wet in Hongarije wordt gevreesd voor extra spanningen rondom de optocht. Bij eerdere edities waren er ook al botsingen met tegendemonstranten.

Wat heb je gemist?

Heeft Epke Zonderland zijn laatste oefening geturnd? De rekstokspecialist zette in de kwalificaties een score van 13,833 neer, niet goed genoeg voor een plek in de olympische finale, verwacht hij zelf.

"Een 14-plus moet je zeker hebben voor de finale, dus dat is wel pijnlijk", aldus Zonderland. "Maar wat verwacht je als je niet hebt kunnen trainen? In de training heb ik niks kunnen doen wat in de buurt komt van een oefening, het is eigenlijk niet normaal dat ik een oefening met deze moeilijkheid deed."

Zonderland, die er zelf van uitgaat dat de Olympische Spelen zijn laatste toernooi zijn, kwakkelde in de aanloop naar Tokio met zijn gezondheid. Dat ging ten koste van zijn kracht en energie. Hij maakte geen grote fouten, maar zijn oefening was iets te slordig voor een hoge score.

Hoe hebben de ander Nederlandse olympiërs gepresteerd vannacht? Lees hier een samenvatting terug.

"Ik verlies gewoon in de tweede helft veel vanwege de energie":

Zonderland verwacht dat zijn Olympische Spelen erop zitten: 'Pijnlijk'

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

De Olympische Spelen hebben voor het eerst stilgestaan bij het gijzeldrama van München in 1972. Toen gijzelde de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September een groep Israëlische atleten tijdens de Olympische Spelen. Elf sporters kwamen om het leven toen de reddingsactie op een vliegveld bij München mislukte.

Olympische Spelen staan voor het eerst stil bij bloedbad München 1972

Fijne zaterdag!

STER reclame