'Annuleer de Spelen, red levens!', staat op een van de protestborden in Tokio EPA

Tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen hebben buiten het stadion honderden Japanners geprotesteerd tegen het doorgaan van de Spelen. Ze droegen spandoeken en borden met teksten als 'Levens gaan boven de Spelen', 'Stop de Olympische Spelen' en 'Blijf weg uit Japan'.

Veel actievoerders vinden het onverantwoord om door te gaan met het evenement, nu Japan te kampen heeft met een groeiend aantal covid-besmettingen. Gisteren werden bijna 2000 nieuwe besmettingen gemeld, het hoogste aantal in een half jaar. Eerder op de dag demonstreerden zo'n vijftig actievoerders bij het stadhuis van Tokio, met dezelfde boodschap.

Uit angst voor het virus zijn er bij deze Spelen nauwelijks toeschouwers toegelaten tot de wedstrijden. Toch zijn nu al zo'n 100 mensen die met de Spelen te maken hebben positief getest op het virus. De vrees voor corona wordt versterkt door het feit dat Japan qua vaccinaties achterloopt op veel andere landen: slechts een derde van de inwoners heeft nu één vaccinatie gehad.

"We zijn zo uitgeput", staat op het protestbord van een van de actievoerders in Tokio:

Protest in Tokio tegen Olympische Spelen: 'Kom niet naar Japan!'

De Spelen zijn dan ook niet populair onder de Japanse bevolking. Grote sponsors als Toyota en Panasonic hebben al besloten om in eigen land geen reclames meer uit te zenden die draaien om de Spelen. Bij de openingsceremonie zijn slechts 15 regeringsleiders aanwezig. De Japanse oud-premier Abe - die ijverde voor de komst van de Spelen naar Tokio - is weggebleven.

Buiten het gevaar voor covid zijn de kosten van het evenement de actievoerders een doorn in het oog: volgens de regering kosten de Spelen het land ruim 13 miljard euro, waarvan meer dan de helft opgebracht wordt door Japanse belastingbetalers. Volgens critici zal het bedrag waarschijnlijk ook nog hoger gaan uitpakken.

STER reclame