NOS Sport

Mannendubbelvier maakt kans op zeldzaam roeigoud: 'Denk dat we er goed voor staan'

Roeiers van mannendubbelvier gearriveerd in Tokio: 'Nu begint het echt'

De mannendubbelvier maakt tijdens de Olympische Spelen serieuze kans op de eerste Nederlandse gouden roeimedaille bij de mannen in 25 jaar.

Hoewel de omstandigheden in Tokio anders zijn dan de roeiers van de Amsterdamse Bosbaan gewend zijn, heeft bondscoach Eelco Meenhorst vertrouwen in een goed resultaat: "Ik denk dat we er goed voor staan."

Zout water en zijwind

Pal naast de industriehaven van de Japanse hoofdstad, waar de roeiwedstrijden plaatsvinden, krijgen de roeiers te maken met zout water, zijwind en een beetje golfslag.

Daarom is de Nederlandse ploeg, bestaande uit Abe Wiersma, Dirk Uittenbogaard, Koen Metsemakers en Tone Wieten samen met andere Nederlandse atleten al deze week naar Tokio afgereisd, om aan de andere omstandigheden te wennen en om te acclimatiseren.

V.l.n.r Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers in 2019

Dit lijkt geen overbodige luxe na een reis van meer dan zeventien uur, die in het teken van vliegen, wachten, coronatests en formulieren stond. Toch mag deze expeditie van 10.000 kilometer volgens Meenhorst een slecht resultaat van het kwartet niet in de weg zitten. "De atleten hebben goed geslapen in het vliegtuig."

'Kunnen echt beginnen'

Daarnaast vindt de bondscoach de sfeer in het olympisch dorp goed, wat het ook leuk maakt om in Japan te zijn.

Het materiaal, dat is vervoerd in grote zeecontainers, is tegelijkertijd met de sporters in Japan gearriveerd. Hierdoor staat niets een goede voorbereiding op de eerste heats, die op vrijdag beginnen, in de weg. "Nu alles er is, voelt het alsof we echt kunnen beginnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl