Auto's in de Volkswagenfabriek in het Duitse Zwickau
NOS NieuwsAangepast

Eigenaar sjoemeldiesel kan geld van VW terugvragen, VW in beroep

Kopers van Volkswagen-, Audi-, Seat- en Skodadiesels met uitstoot verhullende software hebben recht op een prijsverlaging van 3000 euro. Dat heeft de rechtbank Amsterdam bepaald. Voor een tweedehands auto gaat het om 1500 euro. Autokopers kunnen eisen dat hun dealer die prijsverlaging terugbetaalt.

De bedragen stonden vanochtend al even op de website van de rechtbank. Dat bericht werd toen snel weggehaald, maar bleek dus te kloppen.

De Volkswagen Groep laat weten in hoger beroep te gaan. Volgens Volkswagen hebben de kopers van de diesels met de uitspraak ook geen middel in handen om compensatie af te dwingen.

"Wij geloven dat autobezitters in Nederland geen economische schade hebben geleden. Alle auto's zijn veilig en geschikt voor deelname aan het verkeer. Ook is de handelswaarde van de voertuigen niet negatief beïnvloed", zegt Volkswagen in een statement.

Stichting Car Claim

De zaak was aangespannen door Stichting Car Claim, uit naam van zo'n 150.000 getroffen dieseleigenaren. Volgens de rechter mag een koper verwachten dat de auto aan de regelgeving voldoet. Is dat niet het geval, dan is een auto minder waard dan de koopprijs.

Dat de rechter een uitspraak doet over de prijsverlaging, is opmerkelijk volgens Volkswagen. "Stichting Car Claim heeft nooit een prijsverlaging geëist en daar zijn ook geen gesprekken over gevoerd. Het is nog onduidelijk hoe de hoogte van de verlaging is berekend door de rechter", laat de autofabrikant weten.

Manipulatie

Het sjoemeldieselschandaal kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten. In sommige landen zijn ook al vergoedingen uitgekeerd.

Bestuurslid Guido van Woerkom van Stichting Car Claim spreekt van "voorlopig goed nieuws". Het lijkt er volgens Van Woerkom op dat de rechter heeft vastgesteld dat Volkswagen schadeplichtig is. Door een bedrag te noemen gaat de rechter verder dan Stichting Car Claim verwachtte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl