NOS Wielrennen

Konrad soleert naar winst in tweede Pyreneeënrit, favorieten doen rustig aan

Konrad de sterkste in tweede Pyreneeënrit, Pogacar behoudt het geel

Patrick Konrad heeft na een solo van ruim dertig kilometer de zestiende etappe van de Tour de France op zijn naam geschreven.

De Oostenrijker, die in de veertiende etappe Bauke Mollema eenzelfde kunstje zag flikken en achter hem tweede werd, boekte zodoende zijn eerste ritzege in een grote ronde.

Na de finish legde Konrad uit dat hij een voorbeeld had genomen aan Mollema. "Ik heb al drie keer in de kopgroep gezeten deze Tour, maar wilde elke keer wachten tot in de finale. Dat waren niet de beste beslissingen. Mohoric en Mollema gingen al heel vroeg toen ze hun etappe wonnen, dus de volgende keer dat ik in zo'n situatie zou komen, wilde ik diegene zijn."

Bekijk in de carrousel de reacties van Konrad, Tadej Pogacar en Wout van Aert:

Konrad bleef in finishplaats Saint-Gaudens de jagende achtervolgers, met onder anderen David Gaudu en Sonny Colbrelli, voor. Hij is de tweede renner van Bora-hansgrohe die deze Tour een etappe wint; Nils Politt won de twaalfde etappe.

Pogacar niet in gevaar

De klassementsmannen leken hun kruit droog te houden in de tweede Pyreneeënrit, maar in de slotfase reed er op initiatief van Wout van Aert toch nog een groepje weg.

Alle favorieten waren echter scherp, waardoor de gele trui van Tadej Pogacar niet in gevaar kwam en Wilco Kelderman zijn zesde plaats in het algemeen klassement behield.

Wout van Aert trekt flink door in de slotfase

Al snel nadat het startsein gegeven werd, ging begenadigd tijdrijder Kasper Asgreen ervandoor. De Deen reed in eerste instantie alleen op kop, maar kreeg ruim honderd kilometer van de eindstreep gezelschap.

Samen met Michal Kwiatkowski en Mattia Cattaneo hield Asgreen niet lang stand. Het peloton reed flink door en rekende de drie koplopers in de afdaling van de Col de Port in.

Konrad rijdt naar voren

Het peloton bleef vervolgens niet lang bij elkaar. Jan Bakelants, Fabien Doubey en Christopher Juul Jensen besloten te demarreren en bouwden een grote voorsprong op.

Achter hen probeerden elf achtervolgers de oversteek te maken. De eerste die daarin slaagde, was Konrad. Juul Jensen kon het tempo bergop richting de top van de Col de la Core niet volgen en moest zijn medevluchters laten gaan.

Kopgroep in de zestiende etappe

Het peloton ondernam geen poging meer om de kopgroep bij te halen. De ritzege ging dus naar een van de koplopers. Op de Col de Portet d'Aspet bleek Konrad de sterkste klimmer van de kopgroep. De 29-jarige Oostenrijker kwam met nog ruim dertig kilometer te gaan alleen op kop te zitten.

Gaudu en sprinter Colbrelli deden in de afdaling nog een verwoede poging Konrad bij te halen, maar slaagden daar niet in. Ook in het restant van de etappe hield Konrad knap stand en na een rit van in totaal 169 kilometer werd hij de derde Oostenrijker die een etappe in de Tour de France heeft gewonnen.

Poels lost uit peloton

Wout Poels had op de tweede rustdag aangekondigd bergpunten te gaan sprokkelen om zodoende zijn droom te verwezenlijken: in Parijs als winnaar van het bergklassement de bolletjestrui overhandigd krijgen. Toch zagen we de Nederlandse klimmer dinsdag niet in de aanval.

De koplopers vormden geen gevaar voor zijn leidende positie in het bergklassement, waardoor Poels het rustig aan kon doen. Op ongeveer zeventig kilometer van de finish liet hij het peloton begaan, in de wetenschap dat hij ook woensdag weer in de bolletjestrui rondrijdt.

"Ik ging een regenjasje halen en kwam toen in een groepje gelosten. Maar met die kopgroep maakte het niet veel uit, dus het was verder een prima dagje", legde hij na de finish uit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl