Ilhan Duman
NOS Nieuws

In Nederland opgegeven covid-patiënt terug uit Turkije

  • Gulsah Ercetin

    redacteur Buitenland

  • Hatixhe Raba

    redacteur Binnenland

  • Gulsah Ercetin

    redacteur Buitenland

  • Hatixhe Raba

    redacteur Binnenland

De 47-jarige Ilhan Duman, die de afgelopen maanden vanwege corona in Turkije in het ziekenhuis lag, is sinds gisteravond weer thuis. Eind januari werd hij opgehaald door een Turks regeringsvliegtuig, omdat zijn Nederlandse artsen geen kans meer zagen op herstel.

In februari werd bekend dat Turkije tientallen coronapatiënten uit de Europese Unie heeft opgehaald, van wie zeker vier uit Nederland. Het ging om mensen met ook de Turkse nationaliteit, die volgens de Turkse regering niet de "benodigde en specifieke zorg" konden vinden in het land waar ze wonen.

De drie andere Turks-Nederlandse patiënten die zijn opgehaald door Turkije, zijn inmiddels overleden.

Verschil in medisch behandelbeleid

Degene die het overleefd heeft is Ilhan Duman. De artsen in het OLVG ziekenhuis in Amsterdam besloten zijn behandeling stop te zetten. De man heeft ernstige onderliggende aandoeningen, en artsen zagen geen uitzicht meer op herstel.

Daarop schakelde zijn zoon Furkan Duman de Turkse regering in. Eind januari werd zijn vader overgeplaatst naar een Turks ziekenhuis. Vier maanden later werd Duman opgenomen in een ander ziekenhuis in Ankara.

Volgens de artsen in Turkije is hij inmiddels van de beademing af en kan hij voorzichtig communiceren. De behandeling kan volgens hen nu in Nederland voortgezet worden.

In mei nam de vrouw van Ilhan Duman dit filmpje op voor hun zoon, toen Ilhan nog in het ziekenhuis in Turkije lag:

Opgegeven Nederlandse covid-patient weer terug

"In Nederland werd de situatie van Duman uitzichtloos bevonden", zegt de Turkse IC-arts Sema Kultufan Turan tegen de NOS. "Wij zijn doorgegaan met de behandeling, en daarom is de patiënt gekomen waar hij nu is." Volgens Turan is het zo dat een patiënt die in Nederland misschien kan zijn opgegeven, in Turkije wel behandeld kan worden.

Volgens hoogleraar medische ethiek Hans van Delden kunnen artsen nooit 100 procent garanderen dat een patiënt het niet gaat overleven. Volgens hem is het goed nieuws dat het erop lijkt dat het met deze patiënt beter gaat, maar ligt zo'n zaak wel heel genuanceerd.

Van Delden: "In Nederland is er geen helder wettelijk kader om te bepalen of een behandeling medisch zinloos is. Maar er zijn wel richtlijnen." Dus is er in Nederland ruimte voor de arts om een afweging te maken. "Heel vaak is het in de geneeskunde zo dat er een hele kleine kans is dat iemand herstelt. De arts bepaalt of een behandeling dan nog proportioneel is."

Maar in sommige culturen en religies is de ruimte voor een arts om daarover te beslissen beperkt, zegt Van Delden. "We kunnen discussiëren over hoeveel ruimte je laat aan dokters, maar de andere kant daarvan is het risico op overbehandeling. Als de arts zegt dat het in 99 van de 100 gevallen niet goed gaat, gaan we dan voor een piepkleine kans op overleving een hele zware behandeling geven en een bed bezet houden?"

Ziekenhuis Amsterdam

Het ziekenhuis in Amsterdam wilde destijds niet ingaan op dit individuele geval, maar zei wel dat als er "geen perspectief is op herstel", het medische besluit wordt genomen om te stoppen. Ook nu wil het ziekenhuis niet ingaan op dit geval, omdat het geen informatie heeft over de huidige medische situatie. "Maar we hopen uiteraard voor hem en zijn familie dat hij kan herstellen", zegt een woordvoerder van het OLVG.

De woordvoerder benadrukt dat er op Nederlandse IC's met een team van artsen afgewogen wordt "of het doorgaan met behandelen met herstel als doel opweegt tegen de bijwerkingen en last die de behandeling voor de patiënt geeft".

De artsen in Turkije hebben ook overleg gehad met de artsen in Nederland voordat de man begin januari werd opgehaald door Turkije. "De collega's in Nederland hebben natuurlijk ook alles gegeven", zegt IC-arts Turan. "Maar in Turkije proberen we de behandeling toch door te zetten, ook als patiënten zo ziek zijn of veel onderliggende aandoeningen hebben. Helemaal als ze zo jong zijn. We negeren de medische feiten niet, maar wij geloven wel dat bij een langdurige behandeling de situatie toch soms positief kan uitpakken."

Zoon Furkan zegt daarover: "Als ik naar de artsen in Nederland had geluisterd dan was mijn vader er nu niet meer. Mijn vader communiceert nu gewoon met ons." Want voor hem telt maar één ding: zijn vader is weer bij hem, terug in Nederland.

  • Furkan Duman
  • Furkan Duman

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl