Provinciehuis Den Bosch ANP

VVD, CDA, D66, GroenLinks en de PvdA gaan de nieuwe coalitie vormen in Noord-Brabant. Dat is de conclusie van formateurs Karla Peijs en Lambert Verheijen na gesprekken met deze partijen, meldt Omroep Brabant.

Maandag lichten de formateurs hun eindrapport toe. Die dag worden ook de details bekendgemaakt uit het akkoord tussen de vijf partijen.

Er lag al een bestuursakkoord uit de periode voordat Provinciale Staten in mei in een bestuurlijke crisis verzeild raakten. Destijds viel het provinciebestuur, omdat VVD, CDA en Lokaal Brabant niet meer door wilden met coalitiegenoot Forum voor Democratie.

Aangevuld

Het lag in de lijn der verwachtingen dat VVD, CDA, D66. GroenLinks en PvdA een nieuwe coalitie zouden vormen. De formateurs gaven anderhalve week geleden al aan dat dit hun voorkeur heeft. Nu is het dus ook gelukt om voor het zomerreces het huidige bestuursakkoord aan te vullen.

De gesprekken tussen de vijf partijen over het nieuwe akkoord gingen onder meer over landbouw en stikstof, energietransitie, erfgoed, cultuur, sport en leefbaarheid.

STER reclame