Provinciehuis in Den Bosch
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Provinciebestuur Brabant klapt, VVD en CDA willen niet meer met FvD

De VVD en het CDA in Noord-Brabant heeft de samenwerking met coalitiegenoot Forum voor Democratie en Groep Rutjens opgezegd. Ook coalitiepartner Lokaal Brabant zien geen heil meer in een samenwerking met FvD.

Volgens de partijen zijn er te veel incidenten rond Forum geweest, waardoor er te weinig stabiliteit is om de provincie goed te besturen. Voor het CDA is het "recente vertrek van weer een FvD-Statenlid druppel die de emmer deed overlopen". Ook zegt de partij dat "het morele kompas zoek was."

In een verklaring van de VVD staat dat het "recente vertrek van weer een FvD-Statenlid" ook voor de VVD de directe aanleiding is om het vertrouwen op te zeggen.

Net als voor VVD en CDA vormde het vertrek van een FvD-Statenlid ook voor Lokaal Brabant de druppel die de emmer deed overlopen. Volgens de fractie is nu de weg vrij voor een andere, meer stabiele samenstelling van het provinciale bestuur.

Volgens Omroep Brabant doelen de partijen daarmee op het vertrek van Hans Smolders uit de provinciale politiek. Hij ging naar de Tweede Kamer om een zetel van Forum te vullen. Hij splitste zich onlangs af van de partij, samen met Van Haga.

'Niet vol te houden'

"De Brabantse FvD-fractie is flink uit elkaar gevallen", constateert de VVD nu. "Forum voor Democratie vult maar vier van de zes zetels op. Voor de twee lege zetels heeft Forum voor Democratie geen mensen beschikbaar."

"Daarnaast is gebleken dat 'Den Haag is Den Haag en Brabant is Brabant' niet vol te houden is. Telkens weer zijn landelijke perikelen bij Forum voor Democratie van negatieve invloed op de politiek in Brabant."

Smolders zegt in een reactie dat hij zijn vertrek een drogreden is voor het opzeggen van de samenwerking. "Bestuurlijk hebben we alles geleverd wat we in het coalitieakkoord hebben afgesproken. Wat schiet Brabant hiermee op? Alle alternatieven zijn slechter."

Forum voor Democratie twittert dat het besluit van de Brabantse tak van de VVD niet als een verrassing komt. De partij zou daarvoor hebben gekozen omdat de VVD in de landelijke formatie toenadering zoekt naar GroenLinks en de PvdA. "Het lijkt erop dat de VVD de Brabantse samenwerking - die tot heden uitstekend verliep - inwisselt voor een landelijke ruk naar links."

De VVD en het CDA vormen samen met Lokaal Brabant en Forum voor Democratie de coalitie voor de provincie. In maart vorig jaar werd een akkoord in hoofdlijnen met elkaar aangegaan.

De partijen zeiden dat te doen met "een open en respectvolle samenleving, waarin iedereen mee kan doen" in het achterhoofd.

Advertentie via Ster.nl