Leo-Geert van den Berg, directeur netwerk Vodafone-Ziggo
NOS Nieuws

Stekker uit kabelradio: doe je niks? Dan hoor je straks alleen ruis

Na bijna 60 jaar komt er een einde aan analoge radio via de kabel. Kleinere kabelbedrijven stopten er al mee en nu is ook Vodafone-Ziggo in verschillende regio's het signaal aan het afsluiten. Eind dit jaar is het radiosignaal bij alle klanten van het kabelbedrijf verdwenen.

Vanmiddag gaat de stekker eruit in de regio Rotterdam. De afgelopen maanden zijn klanten van het bedrijf erop gewezen dat ze actie moesten ondernemen. Als ze niets hebben gedaan, merken ze het direct als ze vanmiddag de radio aanzetten. "Dan hoor je niks, dan is het stil", zegt Leo-Geert van den Berg, directeur netwerk van Vodafone-Ziggo.

Er zijn verschillende manieren om radio te luisteren. Via de ether, de decoder van internetleveranciers, DAB+, een DVB-C tuner op je televisie en online-radio. De andere mogelijkheid was om de kabel van het kabelbedrijf aan te sluiten op een tuner-versterker, maar die optie verdwijnt nu.

Volgens het bedrijf luistert nog 5 tot 10 procent van hun klanten via kabel naar de radio, dat komt neer op 200.000 tot 400.000 klanten. Het afsluiten van het signaal is volgens het bedrijf nodig om extra diensten aan te bieden. "Het is misschien verbazingwekkend, maar het radiosignaal weghalen geeft veel winst", zegt Van den Berg. "Met name in de lage frequenties van het spectrum en die hebben we nodig om de internetsnelheden in de toekomst te verhogen."

Wie via de kabel naar radio luistert en naar 98.8 fm gaat, hoort een boodschap van het kabelbedrijf. Daarin wordt ook gewezen op alternatieven. Zo kunnen klanten een gratis fm-antenne bestellen of een decoder kopen die ze op hun versterker kunnen aansluiten.

Vodafone-Ziggo zegt met lokale omroepen samen te werken om op die manier luisteraars erop te wijzen hoe ze kunnen blijven luisteren.

'Niet blij'

Zo heeft RPL Woerden spotjes waarin over de verandering wordt verteld. "Ik ben er niet blij mee, het komt misschien te vroeg", zegt Ruud Orsel, hoofdredacteur van RPL Woerden. "Ik ben ervan overtuigd dat we door het afsluiten van de kabel luisteraars verliezen."

Ruud Orsel, RPL Woerden

"Kabel was de eerste mogelijkheid voor ons als lokale omroep om op uit te zenden", zegt Orsel. "Zo hebben we ons luisterpubliek opgebouwd, aanvankelijk op kabel, later ether, internet en DAB+."

Zijn omroep is op de decoders terug te vinden, maar wel een heel eind verderop in de zenderlijst. Sommige lokale omroepen zijn helemaal niet te vinden. Het kost namelijk enkele honderden euro's per maand en dat geld heeft niet elke omroep.

Telefoontjes

Vodafone-Ziggo heeft de afgelopen jaren het analoge televisiesignaal al stopgezet. Van den Berg verwacht mede op basis van die ervaring niet veel telefoontjes als de stekker er vanmiddag daadwerkelijk uit gaat. "In de vorige regio's kwamen er een paar telefoontjes binnen van klanten die vroegen waarom de radio het niet deed. Maar we merken ook dat klanten goed geïnformeerd zijn. Het aantal mensen dat verrast wordt, is zeer beperkt. "

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl