NOS NieuwsAangepast

Mega-operatie Ziggo van start, eerste mensen afgesloten van analoog signaal

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

  • Nik Wouters

    redacteur Economie

Kabelbedrijf Ziggo heeft de eerste gemeenten afgesloten van het analoge tv-signaal. In en rond Capelle aan den IJssel kunnen klanten die niet zijn overgestapt naar digitale televisie geen zenders meer ontvangen. De komende twee jaar volgt de rest van Nederland.

Ziggo wil van analoog af om meer ruimte te maken voor digitale diensten. Analoge televisie is verouderd, zegt het bedrijf. Door de overstap naar digitaal kan het bedrijf meer zenders aanbieden en in betere kwaliteit, stelt Sjors de Visser, directeur klantenservice van Ziggo.

Zo'n 300.000 klanten van het bedrijf hebben een abonnement voor analoge televisie. Verder zijn er naar schatting 800.000 klanten die digitaal kijken, maar die ook ergens in huis een tv hebben staan die alleen op het analoge signaal is aangesloten.

Het kabelbedrijf benadert klanten om over te stappen naar digitaal. Ze kunnen een gratis decoder krijgen als die nodig is. Voor een tweede decoder moet 29,95 euro worden betaald.

Betalen

Een van de klanten die twee televisies moesten overzetten, is Monica Asselé uit Capelle aan den IJssel. "Maar toen ik de tv's had omgezet, kreeg ik allemaal blokken en strepen en het geluid kwam gefaseerd binnen."

Een monteur kwam langs en verkocht haar een signaalversterker voor 50 euro. "Dat vond ik niet netjes. Naderhand heb ik de 50 euro na een telefoontje teruggekregen." Haar tip aan andere klanten is dan ook om te onderhandelen met Ziggo. "Assertiviteit wordt beloond."

'Van mij had het niet gehoeven'

Volgens De Visser van Ziggo brengt de overstap naar digitaal in principe geen extra kosten met zich mee voor klanten. "De omschakeling is puur technisch." De prijzen voor digitale tv gaan voorlopig niet omhoog.

Niet overstappen is voor klanten die tv willen blijven kijken geen optie. De Visser: "Uiteindelijk gaat de zender wel een keer op zwart."

We verwachten enkele honderden telefoontjes van mensen die nog niet om zijn.

Sjors de Visser, directeur Ziggo

Hoeveel mensen in Capelle aan den IJssel niet op tijd zijn overgestapt, is niet bekend. Ziggo houdt rekening met honderden telefoontjes vandaag van klanten die geen tv meer kunnen kijken

Actiegroep

In 2010 stopte kabelaar Caiway al met het analoge signaal. De protestgroep Pro-Analoog probeerde dat tevergeefs tegen te houden. Nu komt de groep niet in verzet tegen het voornemen van Ziggo. De tijd is rijp om van analoog afscheid te nemen, zei actievoerder Irene Voogts eerder tegen het AD.

De PvdA in Capelle aan den IJssel heeft wel zorgen geuit over de operatie. De partij vreest dat ouderen een nieuwe televisie moeten kopen, omdat sommige oude beeldbuis-televisies niet geschikt zijn voor het digitale signaal. De partij heeft de wethouder gevraagd om mensen met onvoldoende geld tegemoet te komen bij de aankoop van een platte tv.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl