Groenen-lijsttrekker Baerbock in het nauw door 'copy-paste'-boek
De lijsttrekker van de Duitse Groenen, Annalena Baerbock, komt steeds meer in het nauw door beschuldigingen van plagiaat. Baerbock bracht onlangs een boek uit waarin ze haar persoonlijke drijfveren en haar plannen voor Duitsland uit de doeken doet. Vorige week onthulde een 'plagiaatjager' dat er meerdere passages bijna letterlijk van andere auteurs en websites zijn overgenomen.
De kritiek op Baerbocks lijsttrekkerschap neemt nu serieuze vormen aan. Ook door eerdere fouten in de campagne, zoals het oppoetsen van haar cv, een aantal pijnlijke versprekingen en een bonus die aanvankelijk onvermeld bleef, is haar geloofwaardigheid in het geding geraakt.
Einde lijsttrekkerschap?
Ook in de peilingen staan de Groenen er veel slechter voor dan een paar weken geleden. Waar ze eerst nog als mogelijke opvolger van Merkel werd genoemd, wordt de kans daarop steeds kleiner. Enkele commentatoren stellen zelfs de vraag of ze het lijsttrekkersschap niet aan haar co-partijvoorzitter Robert Habeck moet afstaan.
De omstreden passages in Jetzt: Wie wir unser Land erneuern ('Nu: hoe we ons land vernieuwen') werden gevonden door de Oostenrijkse onderzoeker en zelfbenoemd plagiaatjager Michael Weber. Hij publiceerde eerder ook al over fouten in het cv van Baerbock. Weber ontdekte tot nu toe 29 passages in Jetzt die heel erg op eerder gepubliceerde stukken lijken.
Ja, er zijn ideeën van anderen in mijn boek opgenomen. Maar er is nergens sprake van inbreuk op auteursrecht
Een kort voorbeeld is deze zin: "Degene die alleen maar denkt vanuit het heden, verstart in kortetermijndenken en verliest aan strategische diepte." Het stond eerder bijna letterlijk in een tekst van de wetenschapper Florence Gaub. Ook beschrijvingen van extreme weeromstandigheden als aanjager van conflicten en iets simpels als een opsomming van houten flats zijn zonder bronvermelding overgenomen uit andere media.
Baerbock wijst de kritiek van de hand. Ze zegt dat ze geen wetenschappelijk boek heeft willen schrijven. "Ja, er zijn ideeën van anderen in mijn boek opgenomen. Maar er is nergens sprake van een inbreuk op auteursrecht".
Heksenjacht
Waar ze voor de fouten in haar cv nog uitgebreid haar excuses maakte, en zei "het laatste dat ik wil, is mezelf groter voordoen dan ik ben", kiest ze nu de aanval. Ze heeft het over nepnieuws. Vanuit haar partij zijn de bewoordingen nog scherper. Volgens hen is er sprake van "laster" en een doelbewuste "propaganda-oorlog" om Baerbocks reputatie om zeep te brengen.
Juist die verdediging komt haar nu op veel kritiek te staan. Afgezien van de bovenstaande korte verklaringen, wil ze niet op de aantijgingen reageren. Door de plagiaatbeschuldigingen af te doen als een heksenjacht, maakt ze zich er te gemakkelijk vanaf, vinden veel opiniemakers.
De rechts-liberale krant Die Welt schrijft: "In hun verkiezingsprogramma schrijven de Groenen dat ze de campagne met feiten en argumenten zullen voeren. Ik hoop dat ze daar snel mee gaan beginnen. Het kan zijn dat Baerbock daar niet de goede kandidaat voor is."
'Baerbock, het is voorbij'
Bild en die Welt zijn al vanaf het begin van de campagne erg kritisch op Baerbock, maar na deze fout trekken ook linkse media fel van leer. De TAZ, die ook bij veel Groenen-kiezers op de mat valt, schrijft: "Baerbock, het is voorbij".
Volgens columniste Silke Mertins kan de lijsttrekker de verkiezingen niet meer winnen, omdat haar geloofwaardigheid te erg is aangetast. Mertins maant Baerbock haar plek af te staan aan haar co-partijvoorzitter: "Robert Habeck heeft alles waar het bij Baerbock aan ontbreekt", meent Mertens. "Hij heeft regeringservaring, kan toespraken houden zonder zich te verspreken en heeft ook nog zelf zijn boeken geschreven."
Baerbock krijgt overigens ook steun uit onverwachte hoek. Voormalig vice-bondskanselier Sigmar Gabriel (SPD) schrijft op Twitter: "Ik zou nooit op de Groenen stemmen, maar wat er met Baerbock gebeurt, laat alleen zien hoe armoedig de campagne is. Baerboek zou het eigenlijk moeten zien als een soort waardering. Haar standvastigheid wordt getest, meer niet. Gewoon blijven staan."
Ook de voormalig SPD-minister van Familiezaken, Franziska Giffey, die zelf terug moest treden vanwege plagiaatbeschuldingen, neemt het voor Baerbock op. "Als iemand die zich politiek inzet vogelvrij is voor alle vormen van aanval, laster en hetze, dan is dat een gevaar voor de democratie."