Marine le Pen bij het congres AFP

Marine le Pen is in aanloop naar de presidentsverkiezingen volgend jaar herkozen als leider van de Franse rechts-populistische partij Rassemblement National, het voormalige Front National. De benoeming was niet verrassend; er waren geen andere kandidaten.

De partij scoorde bij de regionale verkiezingen vorige week slecht. Landelijk gezien behaalde Rassemblement National niet in één regio de meerderheid.

"De verkiezingen verliepen desastreus voor Rassemblement National", zei ook correspondent Frank Renout in het NOS Radio 1 Journaal gisteren, op de eerste dag van het congres van de partij. Een debat over de koers van Le Pen is daarna op scherp gesteld. "Dat is opmerkelijk. Want Le Pen is nu tien jaar partijleider, en in die tijd heb ik nog nooit een hard debat gehoord over haar koers."

De afgelopen jaren heeft Le Pen de partij een "fatsoenlijk gezicht" gegeven, zegt Renout. "Haar vader werd vroeger nog wel eens veroordeeld voor bijvoorbeeld antisemitisme. En er zijn nu prominenten binnen de partij die zeggen: 'is die gematigde koers wel de juiste als ze zo slecht scoort bij de verkiezingen?' Sommige leden denken dat de partij misschien terug moet naar een hardere koers. In de richting van straatvechters in plaats van fatsoenrakkers."

Koers vasthouden

De 52-jarige Le Pen gaf vanmiddag een toespraak op het congres in Perpignan, de plaats in het zuiden van Frankrijk waar de partij juist wel goed scoorde. Ze maakte duidelijk dat ze vasthoudt aan haar huidige koers. "We gaan niet terug. Met alle respect dat we hebben voor onze geschiedenis, zullen we niet terugkeren naar Front National", zei ze.

Een andere oorzaak van de slechte score bij de verkiezingen vorige week kan de slechte opkomst zijn. Een derde van de bevolking ging naar de stembus. Ook de partij van president Macron scoorde niet goed.

STER reclame