NOS Nieuws

Wekdienst 3/7: Meer plastic wegwerpproducten verboden • Laatste kwartfinales EK

Goedemorgen! Om de 'plastic soep' in de oceanen tegen te gaan, mogen in Nederland vanaf vandaag onder meer geen plastic bekertjes meer verkocht worden. En de renners in de Tour gaan voor het eerst de bergen in.

De dag begint droog en met veel zon. Het wordt zo'n 22 tot 26 graden. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking geleidelijk toe en in de namiddag en avond volgen regen- en onweersbuien. Zondag en begin volgende week is het ook wisselvallig, maar minder warm.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag gaan nieuwe EU-regels in over plastic wegwerpproducten. Winkels mogen geen plastic rietjes, bordjes, bekertjes en bestek meer verkopen. Ook plastic wattenstaafjes gaan in de ban. Het verbod moet ervoor zorgen dat er minder plastic in zee terechtkomt.
  • De laatste twee kwartfinales van het EK voetbal worden gespeeld. Tsjechië treft Denemarken om 18.00 uur in Bakoe (Azerbeidzjan). Oekraïne en Engeland duelleren om 21.00 uur in Rome.
  • En de Tour gaat voor het eerst de bergen in. In de achtste etappe over 150 kilometer van Oyonnax naar Le Grand Bornand moeten de renners over drie alpencols van de eerste categorie.

Wat heb je gemist?

Zeker tweehonderd Amerikaanse bedrijven zijn slachtoffer geworden van een grote ransomware-aanval. Het lijkt erop dat de aan Rusland gelieerde REvil-groep achter de aanval zit, zegt beveiligingsbedrijf Huntress Labs. Diezelfde groep wordt door de FBI verantwoordelijk gehouden voor de aanval op de Braziliaanse vleesverwerker JBS twee maanden geleden.

Bij zo'n aanval met gijzelsoftware worden computersystemen door criminelen platgelegd totdat het getroffen bedrijf losgeld betaalt. Vermoedelijk is de aanval begonnen bij Kaseya, een bedrijf dat ICT-beheersoftware levert.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Minister Slob: D66 had achteraf gezien wél invloed op Kaag-documentaire: De minister, die verantwoordelijk is voor de publieke omroep, zegt dat hij achteraf gezien onvolledig is geïnformeerd over de totstandkoming van de documentaire. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft hij dat hij "alles overziend" moet vaststellen dat er "wel sprake is geweest van betrokkenheid van D66 bij de totstandkoming van de documentaire".
  • Brandende zee bij Mexico door lek in pijpleiding: In de Golf van Mexico heeft urenlang brand in zee gewoed. De oorzaak was een lek in een pijpleiding onder water, vlak bij een booreiland ten westen van Yucatan. Op beelden is te zien hoe vlammen uit de golven komen en een deel van het zeewater geel-oranje is verlicht, alsof het kolkende lava is.
  • Ongeregeldheden in Brussel na uitschakeling Rode Duivels op EK: Kort na de uitschakeling van België op het EK voetbal door Italië werd het onrustig. In het centrum van de hoofdstad gooiden jongeren met voorwerpen naar de politie, die daarop reageerde met een waterkanon en traangas. Een persoon is opgepakt.

En dan nog even dit:

De krapte op de arbeidsmarkt treft steeds meer beroepsgroepen, blijkt uit een analyse van de NOS op basis van cijfers van het UWV. Naast de bekende schaarste aan onder meer machinemonteurs en verpleegkundigen is er nu ook een tekort aan hoveniers, loopbaanadviseurs, receptionisten en verkopers.

Op deze kaart kun je zien waar er begin 2021 vraag is naar de verschillende beroepsgroepen:

Iedere dag praten we je in een video bij over alles wat je moet weten van het EK voetbal 2021. Vandaag: de kraker België-Italië en verrassing Zwitserland tegen Spanje:

EK in 2'21: tranen bij de Belgen en nog twee kwartfinales

Fijne zaterdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl