Luchtbeeld van het afgebrande dorp Lytton
NOS Nieuws

Canadees dorp dat hitterecords brak in de as gelegd

Een grote bosbrand heeft het Canadese dorp Lytton vrijwel helemaal verwoest. Slechts enkele panden hebben het natuurgeweld overleefd, zeggen de lokale autoriteiten. Canadese media spreken van een van de meest vernietigende branden in de recente Canadese geschiedenis.

De ongeveer duizend inwoners van Lytton en omgeving kregen woensdagavond te horen dat ze hun huis onmiddellijk moesten verlaten. De meesten deden dat ook op stel en sprong, maar het lijkt erop dat het niet iedereen is gelukt. Een onbekend aantal inwoners is als vermist opgegeven.

Lytton, zo'n 150 kilometer ten noordoosten van Vancouver, werd afgelopen week wereldnieuws toen het dorp drie dagen op rij het Canadese temperatuurrecord verbrak. Het kwik ging omhoog van 46,1 graden op zondag en 47,9 op maandag naar 49,6 op dinsdag. Een dag later bereikte een grote natuurbrand het dorp en werd het evacuatiesein gegeven.

Zo greep het vuur gisteren om zich heen:

Brand verwoest Canadees dorp waar recordhitte wordt gemeten

Gevluchte dorpsbewoners proberen sindsdien wanhopig te achterhalen wat er met hun familieleden, buren en ook hun huisdieren is gebeurd. De zoektocht wordt bemoeilijkt doordat mensen verspreid zijn geraakt over de regio en telecommasten door het vuur zijn beschadigd.

"Ik maak me ernstige zorgen", zegt Rosanna Stamberg tegen persbureau AP. Ze krijgt geen contact met haar zoon en dochter, die zo'n 8 kilometer buiten Lytton wonen. "Ik weet niet welke kant ze zijn opgegaan of dat ze zijn thuisgebleven."

Te onveilig voor zoektocht

Politie- en overheidsmedewerkers en mensen van het Rode Kruis proberen de verblijfplaats te achterhalen van mensen die zijn vermist. Er zijn honderd extra agenten ingezet om te helpen met zoeken, maar het is voor hen vooralsnog te onveilig om het dorp binnen te gaan.

Intussen razen de bosbranden in de provincie British Columbia gewoon door. De overheid zegt dat het er momenteel negen zijn, die mogelijk een gevaar vormen voor de openbare veiligheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl