Max Verstappen AFP

Lewis Hamilton en Valtteri Bottas hebben een speldenprikje uitgedeeld aan WK-leider Max Verstappen. De twee coureurs van Mercedes waren in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk een fractie sneller dan de Nederlander, die nog ongenaakbaar was in de eerste sessie in de ochtend. Hamilton was in de tweede training de snelste met 1.04,523.

Bottas gaf zijn teamgenoot weinig toe met 1.04,712. Verstappen gaf weer driehonderdste toe op de Fin. Daarmee waren de drie een stuk sneller dan in de tweede training een week eerder op hetzelfde circuit. Toen was Verstappen die afgelopen zondag de Grand Prix van Steiermark op de Red Bull Ring overtuigend won, met 1.05,412 de snelste.

Prototype band

De coureurs maakten vrijdag in de trainingen gebruik van een nieuwe band van Pirelli, die met ingang van de Grand Prix van Groot-Brittannië (16-18 juli) gaat worden gebruikt. "Niet slecht", zei Verstappen toen hem in de eerste training werd gevraagd hoe de balans van zijn bolide was tijdens het gebruik van de nieuwe banden.

Max Verstappen in actie tijdens de eerste training voor de GP van Oostenrijk ANP

Verstappen (1.05,143) werd op het thuiscircuit van Red Bull, waar dit weekend duizenden Nederlanders de tribunes bevolken, in de eerste training op de hielen gezeten door twee Ferrari's. Charles Leclerc was van de negentien concurrenten van Verstappen de snelste met 1.05,409. Zijn teamgenoot Carlos Sainz noteerde 1.05.431.

Hamilton

Mercedes gaf in de eerste sessie nog duidelijk toe op Red Bull. Valtteri Bottas stuurde zijn bolide naar 1.05,445 (vijfde). Zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton, die in het laatste kwartier van de eerste sessie met een set nieuwe zachte banden een gooi deed naar de snelste ronde, kwam ook niet in de buurt van Verstappen.

De Brit, in het WK op een achterstand van achttien punten van Verstappen, moest ruim een halve seconde toegeven. Hamilton kwam niet verder dan de zevende plaats. Hij klaagde dat hij onder de frisse omstandigheden (zeventien graden) de banden moeilijk op temperatuur kreeg.

Lewis Hamilton AFP

In de tweede training was het Bottas die op de zachtste band als eerste onder de 1.05 dook. Hamilton dook even later 0,189 seconde onder de tijd van de Fin, waarna de aanval van Verstappen met de zachtste band op de snelste tijd mislukte door een zeker niet vlekkeloos rondje. Verstappen bleef 0,217 seconde achter bij Hamilton. De Brit belandde de training nog even in het grind.

Gaandeweg de training nam het gespetter toe. Op een wat matter wordende baan werden er geen tijden meer verbeterd. Zaterdag om 12.00 start de derde training. Om 15.00 uur volgt dan de kwalificatie.

Uitslag tweede training GP van Oostenrijk

STER reclame