ANP / NOS

Goedemorgen! Vandaag wordt Keti Koti gevierd, de feestdag vanwege de afschaffing van de slavernij. En medewerkers van de kinderopvang in Noord-Holland en het zuiden van Flevoland staken.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

We beginnen met het weer. Vandaag kan regionaal regen of motregen vallen. Droge momenten zijn weggelegd voor het westen van het land. Er staat een matige westenwind en het wordt 14 tot 18 graden. Later op de dag kan de zon in het noorden nog even doorbreken. Plaatselijk kan het dan net 20 graden worden.

NOS

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag wordt Keti Koti, de afschaffing van de slavernij, gevierd. Bij het monument in het Amsterdamse Oosterpark is de Nationale Herdenking Slavernijverleden, die vanaf 13.00 uur live te volgen is op NOS.nl. De NOS zendt vanavond een uitgebreide terugblik uit met aandacht voor de onderzoeken naar het slavernijverleden van Amsterdam en Rotterdam.
  • Medewerkers in de kinderopvang van Noord-Holland en het zuiden van Flevoland staken, onder meer vanwege de werkdruk. Over een week is er een landelijke staking.
  • De zesde etappe van de Tour de France wordt gereden: een rit van 161 kilometer van Tours naar Châteauroux. De etappe is live bij NOS Sport te volgen.
  • Het OM maakt de strafeisen bekend in het Brabantse megaproces rondom de vermeende drugshandelaar Martien R. en veertien medeverdachten.

Wat heb je gemist?

China viert vandaag het honderdjarig bestaan van de Chinese Communistische Partij (CCP). Op het Tiananmenplein in Peking luisterden tienduizenden mensen naar feestelijke toespraken en keken ze naar vliegshows. Met onder meer kanonschoten en het zingen van De Internationale werd gevierd hoe het land zich sinds de oprichting van de partij in 1921 heeft ontwikkeld.

In president Xi Jinpings toespraak klonk niet alleen lof voor zijn land, maar ook een waarschuwing voor andere landen. "We zullen geen schijnheilige preken accepteren van anderen die denken dat ze het recht hebben om ons terecht te wijzen", aldus de president. Militaire dreigingen, pesterijen en onderdrukking zullen volgens Xi stuiten op "een stalen muur, gesmeed door 1,4 miljard mensen".

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Met het bosbrandenseizoen in aantocht, beleeft Californië opnieuw een periode van uitzonderlijke droogte. De omstandigheden nu zijn nog slechter dan een jaar geleden, zegt chef Ben Nichols van de brandweer in de beroemde wijnstreek Napa Valley. Dat leidt tot een flinke nervositeit bij de leden van zijn brandweerkorps.

Napa Valley vreest nieuwe bosbrandenseizoen

Fijne donderdag!

STER reclame