De rechtbank in Rotterdam, waar de twee mannen zijn veroordeeld
NOS Nieuws

Twee mannen uit Zoetermeer zes jaar de cel in vanwege terreurplannen

Twee mannen uit Zoetermeer zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van zes jaar voor deelname aan de terreurbeweging Islamitische Staat en vanwege het voorbereiden van een jihadistisch gemotiveerde aanslag in Nederland. De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, dat vorige maand negen jaar cel eiste.

De mannen van 22 en 36 werden in november 2019 opgepakt na een tip van inlichtingendienst AIVD. Ze bleken bij hun arrestatie in het bezit van jihadistisch materiaal, zoals preken en videobeelden van martelingen en onthoofdingen.

Ook luisterden ze vaak naar liederen met jihadistische teksten, uitgegeven door propagandaorganisaties van IS.

Explosieven

De twee zouden een aanslag willen plegen met explosieven, mogelijk met bomvesten en een of meer autobommen. Waar die aanslag moest plaatsvinden, is onbekend.

Volgens de rechtbank moet Nederland "tegen dergelijke potentiële gevaren worden beschermd". Ook wees de rechter erop dat er ernstige maatschappelijke gevolgen waren geweest als er niet tijdig was ingegrepen.

Deskundigen hebben geconcludeerd dat het risico dat de twee Zoetermeerders na hun straf in herhaling vallen groot is. Ze zijn daarom ook veroordeeld tot een zogeheten gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel. Ze komen daarmee na hun vrijlating onder intensief toezicht te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl