Een locatie van de NAM in Rossum
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Afvalwaterinjectie NAM in lege gasvelden Twente onder verscherpt toezicht

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) gaat strakker toezien op de injectie van afvalwater in lege gasvelden in Twente. Aanleiding is een gescheurde injectieput voor afvalwater in Rossum.

De scheur ontstond in 2017 maar is toen door de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) niet opgemerkt, onderzocht of gemeld bij de toezichthouder. De breuk werd pas in februari dit jaar bekendgemaakt door de NAM. Die legde vervolgens de injectie van afvalwater stil en stelde een onderzoek in naar de breuk.

Een onafhankelijke expert heeft in opdracht van het SodM naar de resultaten van het onderzoek gekeken en stelt dat de NAM niet adequaat genoeg heeft gehandeld.

"SodM heeft het onderzoek van de NAM beoordeeld en komt tot de conclusie dat de NAM onvoldoende onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van de scheur", staat in het rapport. "Bovendien was het monitoringsprogramma van de NAM niet in staat om schade aan deze put tijdig op te sporen."

Het tekortschietende onderzoek en de gebrekkige monitoringsprogramma's zouden volgens het SodM een mogelijk risico vormen voor een andere put in het gebied. Daarom is opdracht gegeven die ook stil te leggen.

De toezichthouder benadrukt wel dat er geen aanwijzingen zijn voor gevaarlijke situaties bij de injectieputten. Ondanks de scheur lijken er geen lekken te zijn geweest.

Reactie NAM

De NAM zegt in een reactie begrip te hebben voor het verscherpte toezicht en het sluiten van de tweede put. "Uiteraard volgen wij de aanbevelingen en adviezen van SodM op en hebben daarom de put direct ingesloten", zegt Martijn Kleverlaan van de NAM tegen RTV Oost. "Daarmee doen we ook recht aan de vragen uit de omgeving over deze waterinjectielocatie."

Het Openbaar Ministerie is op de hoogte gebracht door het SodM en doet onderzoek naar het handelen van de NAM.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl