NAM start oliewinning Schoonebeek weer op
In samenwerking met
RTV Oost
NOS Nieuws

Overijssel naar rechter vanwege afvalwaterinjecties van NAM

De provincie Overijssel stapt naar de rechter om afvalwaterinjecties in de Twentse bodem te stoppen. Het provinciebestuur vindt dat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) de injecties moet staken tot een onderzoek naar alternatieve methoden is afgerond, meldt RTV Oost.

Afvalwater

Dit weekend begon de NAM weer met oliewinning in het Drentse Schoonebeek. Afvalwater dat vrijkomt bij die productie wordt afgevoerd en opgeslagen in lege gasvelden in Twente.

Die productie was eerder stilgelegd na een lek in een transportleiding in Holtheme, bij Hardenberg. Na aanpassingen aan de leiding gaf het Staatstoezicht op de Mijnen toestemming om de productie te hervatten.

Zorgen

Omwonenden maken zich grote zorgen over de afvalwaterinjecties. Ook vanuit de lokale, regionale en landelijke politiek wordt een dringend beroep gedaan op de NAM om eerst lopende onderzoeken af te wachten.

Nu het bedrijf dat verzoek naast zich neerlegt, stapt het Overijsselse provinciebestuur naar de rechter. De provincie noemt het 'niet zorgvuldig' om de injecties te hervatten.

Ook is volgens de provincie in de praktijk gebleken dat het afvalwater meer waterstofsulfide, een giftig soort gas, bevat dan van te voren was ingeschat. Dat zou niet kloppen met wat is afgesproken in de afgegeven vergunning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl